Cele mai bune alimente bogate în calciu
Calciul este unul dintre cele mai importante minerale de care organismul nostru are nevoie pentru a se menţine sănătos. Se spune că se găseşte în cantităţi mari în lactate, însă există şi alte alimente care abundă în calciu. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
Calciul are un rol esenţial în organismul nostru: asigură buna funcţionare a sistemului nervos, păstrează densitatea osoasă şi sprijină sistemul muscular şi osos. Atunci când nu avem suficient calciu în corp, balanţa se echilibrează prin sustragerea acestui mineral din oase. Or, asta poate duce la numeroase afecţiuni şi poate fi cauza principală în osteopatie şi în apariţia osteoporozei. Cum sănătatea vine în mare parte din farfurie, poţi preveni aceste complicaţii alegând alimente bogate în calciu.
Ouăle
Bogat în nutrienţi şi sărac în calorii, oul este o sursă considerabilă de calciu, având un conţinut de până la 50 mg din acest mineral şi 1,5 mg de vitamina D, aceasta din urmă ajutând organismul să absoarbă mai bine calciul. Pentru a te bucura însă de beneficiile ouălor, acestea trebuie consumate fierte. Şi mai bogate în calciu sunt cojile de ou. Înainte de a le consuma, spală-le bine, pisează-le şi pune câte o linguriţă de pulbere în sucurile naturale sau ia-o cu puţină miere.
Spanacul
Sursă importantă de antioxidanţi, spanacul este şi una dintre legumele cele mai bogate în calciu. O porţie de 100 g de frunze proaspete de spanac conţin 210 mg de calciu. Prin gătire, însă, cantitatea se reduce la 150 mg. De aceea, cel mai bine este să îl consumi crud, în salate, sau sub formă de sucuri naturale.
Migdalele
Nu ştii ce să mănânci la gustarea dintre mese? Ei bine, îţi recomandăm migdalele. Bogate în fibre, grăsimi sănătoase şi proteine, migdalele au, de asemenea, un conţinut ridicat de calciu. O porţie de 100 g de migdale conţine 248 mg din acest mineral important.
Fasolea şi năutul
Bogate în fibre, în proteine şi în micronutrienţi (fier, zinc, acid folic, magneziu şi potasiu), fasolea şi năutul sunt, de asemenea, surse importante de calciu. De exemplu, o cană de fasole albă fiartă conţine 190 mg de calciu, iar o cană de năut fiert conţine circa 250 mg de calciu.
Sardinele
Acest tip de peşte nu este doar sănătos, ci şi accesibil. Consumând 120 g de sardine conservate, îi aduci organismului tău un aport de 440 mg de calciu, adică mai mult calciu decât i-ar aduce 200 ml de lapte. Mănâncă acest peşte cu tot cu oase, deoarece în acestea se află 50% din totalul de calciu.