Cele mai bune surse alimentare de magneziu
Ultima actualizare:
Magneziul e unul dintre mineralele esenţiale funcţionării corespunzătoare a organismului uman. Deficienţa acestuia duce la apariţia spasmelor musculare, a bolilor cardiovasculare, a diabetului, a hipertensiunii arteriale şi chiar a infarctului cerebral. Iată din ce alimente poţi prelua magneziu!
- Legumele cu frunze verzi ocupă locul fruntaş în lista alimentelor bogate în magneziu. Consumă cât mai des spanac, varză Kale, varză verde etc. Doar 100 g de spanac crud furnizează până la 79 mg de magneziu, ceea ce reprezintă circa 20% din doza zilnică recomandată.
- Nucile şi seminţele sunt, de asemenea, foarte importante când vine vorba despre magneziu. Consumă seminţe de dovleac, migdale, seminţe de floarea-soarelui, nuci caju, seminţe de in sau nuci pecan.
- Peştele gras (macroul, somonul, halibutul şi tonul) nu sunt doar surse excelente de vitamina D şi acizi graşi omega-3, ci şi de minerale, în special de magneziu. Medicii nutriţionişti recomandă ca peştele gras să fie inclus în dietă cel puţin o dată pe săptămână.
- Boabele de soia sunt şi ele bogate în magneziu. Circa 65 g de boabe de soia prăjite conţin aproape jumătate din necesarul zilnic al acestui mineral esenţial. Alte legume bogate în magneziu sunt fasolea, mazărea şi lintea.
- Fructele de avocado sunt bogate în multivitamine şi compuşi chimici care protejează împotriva îmbolnăvirilor. Dacă adaugi o singură felie de avocado într-un sendviş consumat la prânz, vei acoperi circa 15% din doza zilnică recomandată de magneziu.
- Bananele nu sunt cunoscute doar ca sursă principală de potasiu. O banană medie conţine aproximativ 32 mg de magneziu, furnizând în acelaşi timp fibre şi vitamina C. Alte fructe care conţin cantităţi diverse de magneziu sunt afinele, căpşunele, smochinele şi grapefruitul.
- Ciocolata neagră este unul dintre cele mai sănătoase deserturi, dar şi o sursă importantă de magneziu. O porţie (1-2 pătrăţele) asigură 24% din doza zilnică recomandată de magneziu, alături de o cantitate mare de antioxidanţi cu rol în reducerea presiunii arteriale crescute, îmbunătăţirea circulaţiei sanguine şi menţinerea stării bune de dispoziţie.
- Lactatele degresate, precum iaurtul, sunt o sursă excelentă de magneziu. Un iaurt degresat (100 grame) asigură circa 19 mg de magneziu. Alte lactate recomandate: brânză de capră, mozzarella etc.
- Fructele uscate sunt apreciate pentru conţinutul lor important de fibre, însă sunt şi o gustare sănătoasă şi bogată în magneziu (conţin 68 mg la fiecare 100 g consumate).
- Ierburile aromatice uscate, precum coriandrul, mărarul, salvia sau busuiocul, completează şi ele aportul zilnic de magneziu (cu 70 mg pentru 10 g consumate), conform www.sfatulmedicului.ro.