Cele mai frecvente boli contagioase ale copilăriei

Ultima actualizare:

Bubiţele roşii, febra şi starea generală de rău sunt printre cele mai frecvente simptome ale bolilor copilăriei. Provocate de virusuri sau bacterii, aceste infecţii sunt, în general, lipsite de complicaţii. Citeşte mai multe în numărul din noiembrie al Revistei Click! Sănătate!

Rujeola

Cunoscută şi ca pojar, rujeola este una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei. Virusul prin care se transmite poate fi contractat pe cale respiratorie (strănut, vorbire, tuse) şi prin contactul cu obiectele contaminate. Copilul bolnav este contagios începând cu 5 zile înainte de erupţie şi 5 zile după apariţia acesteia. Copilul cu rujeolă are simptome precum: febra mare (40°C), starea generală de rău, durerile de gât, vărsăturile, lipsa poftei de mâncare. Un semn distinctiv al bolii este erupţia, care apare mai întâi după urechi, extinzându-se apoi pe faţă, gât, trunchi, mâini, abdomen şi picioare. Diagnosticul se pune cu ajutorul analizei de sânge care arată prezenţa anticorpilor împotriva virusului rujeolic (IgM). Copilul afectat trebuie să stea acasă în jur de 10 zile, să fie hidratat (apă, ceaiuri, supe de zarzavat). Fiind o infecţie virală, se tratează simptomatic (paracetamol sau ibuprofen, în dozele stabilite de medic). Boala poate avea complicaţii precum otita medie, pneumonia, encefalita acută. Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare (ROR).

Varicela

Vărsatul de vânt sau varicela este o infecţie extrem de contagioasă, afectând mai ales copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 10 ani. Infecţia este produsă de virusul varicelo-zosterian, care oferă o protecţie durabilă, dar care se poate reactiva la adulţi, reinfecţia purtând numele de zona zoster. Virusul se transmite prin picăturile de tuse, strănut sau salivă, prin contactul cu obiectele contaminate. În primă fază, se instalează febra şi starea de rău generalizată, după care apare erupţia, care cuprinde mai întâi abdomenul, spatele şi faţa, extinzându-se pe restul corpului, inclusiv pe mucoase şi pe pielea capului. După ce veziculele se sparg, rămâne o crustă care se va desprinde în cel mult 2 săptămâni. Copilul poate fi scos din casă când toate bubiţele şi-au format crusta. Aceste bubiţe, pe care copiii sunt tentaţi să le scarpine, pot lăsa cicatrici definitive. Pentru a preveni acest lucru, unghiile celui mic trebuie tăiate scurt, iar loţiunile cu calamină pot calma mâncărimea care însoţeşte erupţia.

Pentru că pot să apară complicaţii (meningita, pneumonia şi encefalita), copilul trebuie atent monitorizat şi dus la medic dacă febra nu cedează, în ciuda administrării paracetamolului sau ibuprofenului, dacă leziunile se infectează (se formează puroi) sau dacă apar dureri de cap.   

«Rujeola şi varicela pot fi prevenite prin vaccinare»

Dr. Carmen Liliana Dincă, Medic primar Pediatrie / Specialități Pediatrice, Șef secție Pediatrie, Spitalul Clinic Sanador explică: "Multe boli așa-numite „ale copilăriei”  sunt boli contagioase care, odată contactate, determină imunitate pe viață (excepție face scarlatina).  Din păcate, foarte multe dintre aceste boli sunt contagioase încă din perioada premergătoare erupției, ceea ce face ca anturajul să fie contaminat înainte de apariția simptomelor. Printre cele mai contagioase viroze se numără rujeola și varicela. Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli care afectează rasa umană. Se împrăștie prin aer când persoana bolnavă respiră, tușește sau strănută. Simptomele principale sunt febră, tuse, rinoree, conjunctivită (ochi roșii sensibili) care dă aspect de „față plânsă”, lipsă de apetit, oboseală, simptome urmate după 3-4 zile de erupție (pete roșii catifelate la palpare) care începe în spatele urechilor, pe față și gât și se împrăștie apoi pe trunchi și membrele superioare, apoi pe abdomen și membrele inferioare. Erupția caracteristică în varicelă, veziculele pruriginoase, apar la 10-21 zile după expunerea la virus și pot dura până la 10 zile. Există simptome care pot apărea la 1-2 zile înainte de erupție – febră, lipsa de apetit, dureri de cap, oboseală. Odată erupţia apărută, se descriu 3 faze - cea de papulă, leziune punctiformă roz sau roșie, apoi vezicule care se sparg, urmate de cruste care au nevoie de mai multe zile pentru vindecare. Virușii se pot împrăștia cu 48 ore înainte ca erupția să apară și până când toate leziunile au cruste.

Ambele boli pot fi prevenite prin vaccinare."

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
bucuresti storia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net