Cele mai sănătoase uleiuri
Indiferent că îl foloseşti la salate ori la prăjirea alimentelor, uleiul este unul dintre ingredientele de bază în bucătărie. Bogat în compuşi valoroşi, conţine nutrimenţii necesari bunei funcţionări a organismului. Revista „Click! pentru femei“ îţi spune care sunt cele mai bune astfel de produse.
- Uleiul de floarea-soarelui
Uleiul de floarea-soarelui are un puternic efect antioxidant şi previne îmbătrânirea, datorită vitaminei E care se găseşte din abundenţă în acesta. În plus, conţine grăsimi mononesaturate şi polinesaturate şi vitamina A, ce are un rol important în creşterea oaselor şi a dinţilor, prevenind în acelaşi timp şi infecţiile. Pentru că are un punct de ardere mare ce ajunge la aproximativ 230 de grade C, nu-şi modifică mirosul ori gustul în timpul gătirii, fiind indicat la prăjirea alimentelor. Preţ: un litru costă circa 6 lei.
- Uleiul de măsline extravirgin
Uleiul de măsline conţine acizi graşi monosaturaţi, antioxidanţi şi săruri minerale, care ţin la distanţă numeroase afecţiuni. Consumul regulat protejează inima, prin scăderea colesterolului „rău“ (LDL) şi creşterea nivelului de colesterol „bun“ (HDL) şi colonul, ajută la eliminarea calculilor biliari, previne apariţia ulcerului gastroduodenal şi gastrita. Mai mult, potrivit unui studiu recent, realizat de cercetători de la Universitatea din Glasgow, consumul a patru linguriţe pe zi de ulei de măsline scade semnificativ riscul de atac de cord. Preţ: un litru costă circa 40 de lei.
- Uleiul de rapiţă
Indicat la coacerea sau sotarea legumelor, uleiul de rapiţă este bogat în vitamina E, antioxidant care protejează pielea de radicalii liberi. O linguriţă de ulei de rapiţă conţine 15% din necesarul zilnic de vitamina E. Acest tip de ulei are şi acizi graşi Omega-3, fiind indicat persoanelor care suferă de artrită, întrucât reduce inflamaţiile şi durerile de articulaţii. În plus, ameliorează afecţiunile inflamatorii, cum sunt cele digestive. Este rezistent la prăjire, dar nutriţioniştii îl recomandă la asezonarea salatelor, pentru savoarea sa. Preţ: 250 ml costă circa 9 lei.
- Uleiul din sâmburi de struguri
Acest ulei obţinut prin presarea la rece conţine vitamine (E, F), minerale (zinc, cupru, seleniu) şi procianidină, o substanţă ce are proprietăţi e. Când este utilizat în meniul zilnic, uleiul din sâmburi de struguri previne apariţia unor boli vasculare, cum sunt ateroscleroza şi arterita, datorită grăsimilor nesaturate care se găsesc în acesta. Adăugat în salatele de crudităţi, ţine la distanţă hipertensiunea arterială şi îmbunătăţeşte vederea. Preţ: 250 ml costă circa 45 de lei.