Chimicalele din cosmetice cresc riscul de diabet
Oamenii de ştiinţă ai Universităţii Uppsala au subliniat pericolul din spatele ftalaţilor. Ftalaţii sunt un compus chimic ce se regăseşte în alcătuirea substanţei care se adaugă plasticului pentru a-l face flexibil şi transparent, informează Huffington Post, citat de Mediafax.
Cercetătorii suedezi susţin că prezenţa acestui compus în produse cosmetice ca fondul de ten, creme şi parfumuri, creşte considerabil riscul de producere a diabetului de tip 2.
Studiul a analizat structura sângelui la o mie de persoane cu vârsta de peste 65 de oameni şi cercetătorii au măsurat cum nivelul de zahăr scade când o persoană nu mănâncă pentru cel puţin opt ore.
Cercetarea a relevat cum cei cu un nivel mare de ftalaţi în sânge sunt de două ori mai predispuşi să facă diabet decât cei fără acest compus chimic în organism. Fumatul, colesterolul şi presiunea sângelui au fost luate în considerare în studiu.