Cinci legume de sezon: ce beneficii aduc sănătăţii

Ultima actualizare:

    Roşia scade  riscul de cancer
Roşia scade riscul de cancer

Legume-vedetă, vinetele, varza, ardeiul gras, roşiile şi castraveţii  au proprietăţi  remineralizante, antialergice , antivirale şi anticancerigene.

„Aceste legume sunt recomandate persoanelor care suferă de boli cronice , deoarece o dietă variată, care conţine varză, ardei, vinete, castraveţi şi roşii este foarte eficientă în regimurile severe", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Pe lângă faptul că aceste legume sunt săţioase şi potolesc repede foamea, vinetele au puţine calorii-circa 20-23 kcal la 100 g/ parte comestibilă. Cele mai recente studii demonstrează că efectele dietei cu vinete asupra organismului depăşesc aşteptările. Datorită conţinutului bogat de acid clorogenic, vinetele au proprietăţi anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol şi antivirale.

simeon stalpnicul png

Aceste studii clasează vinetele pe locul doi, după varză, în terapia de prevenire a cancerului. În privinţa substanţelor amare din compoziţia acestei legume, specialiştii semnalează efectele lor benefice asupra metabolismului şi a sistemului imunitar. Un fapt mai puţin ştiut, dieta cu vinete creează o stare de linişte şi de relaxare.

De aceea, specialiştii recomandă persoanelor neliniştite şi agitate să includă în meniul lor cât mai multe  preparate cu vinete, precum salate, mâncare şi musaca. Şi diabeticii se pot bucura de efectele acestei legume, cu conţinut scăzut de zaharuri (4 g/100g). Nu în ultimul rând, sucul vinetelor curăţă ficatul şi pancreasul, prevenind  fenomenul îmbătrânirii premature.

Şi ca un bonus: specialiştii spun că vitaminele din unele legume, dar mai ales din compoziţia vinetei (A, B1, B2 şi C) sunt mai eficiente decât cele care se găsesc în fructe.

Nutriţioniştii recomandă conservarea vinetelor prin coacere. S-a constatat că preparatele culinare prăjite conţin substanţe toxice şi cancerigene.

Ca provizii sănătoase şi gustoase, vinetele coapte, curăţate şi tocate, acoperite cu un strat de ulei, se pun în pungi care se depozitează în congelator.  .

Castravetele este un ingredient foarte apreciat pentru meniurile din orice sezon. Preparat sub formă de salată cu ulei de măsline şi suc de lămâie sau cu oţet de mere, castravetele este un aliment -medicament indicat în tratarea iritaţiilor la nivelul căilor respiratorii şi urinare, dar şi în calmarea durerilor abdominale.

simeon stalpnicul png

O cură cu castraveţi activează funcţiile renale favorizând eliminarea  acidului uric. De aceea, i se atribuie calificativul de diuretic excelent, cu efecte antireumatice", ne spune fitonutriţionistul Eugen Giurgiu. Totodată, castravetele este recomandat ca depurativ cu acţiune generală deoarece că fluidizează sângele şi tonifică sistemul hepatic.    

Pentru sezonul rece se conservă foarte bine în saramură.

Multă vreme roşiile au fost considerate un aliment nerecomandat bolnavilor de artrită, de gută  şi de litiază deoarece se credea că este bogată în oxalaţi. Ulterior, specialiştii au dovedit că interdicţia nu este justificată. Roşiile sunt bogate în antioxidanţi, cum ar fi vitaminele A, C şi licopenul.

simeon stalpnicul png

Dieta cu roşii creşte imunitatea, contribuind şi la menţinerea nivelului de energie. Datorită acestor atuuri, roşiile constituie un supliment alimentar benefic, recomandat suferinzilor  de cancer şi de Sida.  

Roşiile uscate la cuptor sunt conserve ideale pentru iarnă. Acestea se ţin în cuptor timp de şase ore până se deshidratează. Apoi se păstrează în pungi care se depozitează în congelator.

Bogaţi în vitaminele A,C şi B6, în fibre şi în carotenoizi, ardeii graşi  au efecte terapeutice remarcabile : sunt antioxidanţi, antialergici, anticancerigeni şi contribuie la revigorarea sistemului nervos.

simeon stalpnicul png

Ardeiul gras roşu este benefic pentru imunitate şi contribuie la protecţia organismului împotriva  cancerului. De asemenea, o dietă bogată în consumul ardeilor graşi ajută la menţinerea nivelurilor normale de zahăr din sânge şi la producerea hemoglobinei.

Specialiştii în nutriţie recomandă consumul ardeiului gras şi în cazul suferinzilor de astm şi depresie.

Pentru sezonul rece, ardeii se conservă foarte bine în saramură sau umpluţi cu varză murată.

Cercetările realizate în ultimii 20 de ani au confirmat un fapt îmbucurător: consumul frecvent de varză crudă sau de suc de varză are un efect benefic în prevenirea cancerului de colon. Varza alba sau varza căpăţână, aşa cum i se mai spune, este un aliment nutritiv, energizant, remineralizant, diuretic, antiseptic, depurativ, purgativ şi antianemic, pentru a enumera doar o parte dintre binefacerile consumului de varză asupra organismului.

simeon stalpnicul png

Varza albă stimulează capacitatea de detoxifiere a ficatului, iar prezenţa vitaminei B3 din compoziţia legumei reglează respiraţia celulară şi funcţiile sistemului nervos.Totodată, dieta cu varză îmbunătăţeşte circulaţia şi reduce nivelul colesterolului rău din sânge.

Este un fapt dovedit că varză are efecte benefice în ciroza ascitică, în alcoolism, gută, hipertensiune arterială, diabet zaharat şi în zona Zoster. Nu în ultimul rând, această legumă este un  somnifer natural şi un calmant dovedit pentru tusea rebelă. 

Pentru iarnă, varza conservată în saramură este un depozit de vitamine şi minerale, care nu trebuie ocolit de persoanele suferinde şi nici de cele sănătoase. În stare crudă, varza poate fi păstrată în congelator sau poate fi depozitată în pivniţe foarte răcoroase.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net