Ciuboțica cucului. Care sunt principalele intrebuințări
Ciuboţica-cucului este renumită pentru proprietăţile vindecătoare și combate diferite afecțiuni. Iată care sunt principalele întrebuințări.
La ce ajută ciuboțica cucului și când este contraindicată
Uneori, ciuboţica-cucului poate provoca reacţii alergice. De aceea, dacă în timpul administrării remediilor apar erupţii pe piele, tratamentul trebuie întrerupt. De asemenea, această plantă este interzisă în sarcină, pentru că stimulează contracţiile uterine.
Ciuboțica-cucului reglează pulsul
Denumită în popor cizma-cucului, cinci-foi, ţâţa caprei sau urechiţa ursului, ciuboţica-cucului este o plantă cu tulpina înaltă, care creşte în zonele de deal şi de câmpie. În fitoterapie, de la aceasta se folosesc: rădăcinile, rizomii, florile (care se recoltează pe timp frumos, după ce se ridică roua și care se usucă la umbră) și frunzele.
Scade nivelul colesterolului
Bogată în vitamina C, potasiu, calciu, sodiu, ciuboţica-cucului poate înlocui medicamentele în tratarea mai multor probleme de sănătate, cum sunt cele cardiace. Datorită proprietăţile sale antioxidante ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge.
Calmează palpitațiile
Ciuboţica-cucului este o plantă excelentă pentru cardiaci. Pentru a calma palpitaţiile şi stările de agitaţie, încearcă următorul remediu: într-un borcan de 2 litri pune, cât cuprinde, flori de ciuboţica-cucului, apoi toarnă peste acestea 2 l de vin alb. Acoperă vasul şi lasă-l într-un loc însorit, 2 săptămâni. Strecoară şi ia câte 3 linguri în fiecare zi, 30 de zile.
Menține inima sănătoasă
Studii recente arată că utlizarea constantă a uleiului de ciuboțica-cucului contribuie la reducerea colesterolului din sânge, scade presiune arterială și protejează arterele, prevenind astfel riscul apariției bolilor cardiovasculare.
Activează circulația sangvină
Planta face parte dintre remediile farmaciei verzi care au acţiune tonic cardiacă şi care reglează circulaţia sângelui. Ceaiul din flori de ciuboţica-cucului se prepară dintr-o linguriţă de flori mărunţite şi opărite la 250 ml de apă clocotită. Se beau câte 2-3 căni pe zi, 2 săptămâni.
Mai poți trata cu ciuboțica-cucului:
Durerile reumatice. Dacă suferi de dureri provocate de reumatism, încearcă o cură de 2-3 luni cu ciuboţica-cucului. Prepară-ţi un ceai dintr-o lingură de plantă şi 250 ml de apă. Lasă la infuzat 20 de minute, strecoară şi bea 1-2 căni în fiecare zi.
Tusea seacă. Pentru că este un bun expectorant, infuzia de ciuboțica-cucului este de ajutor în calmarea tusei seci. Ai nevoie de 1 lingură de rădăcină de ciuboţica-cucului şi de 400 de ml apă. Fierbe planta 10 minute, apoi lasă la infuzat 20-25 de minute. Strecoară amestecul şi bea câte o jumătate de cană de 3-4 ori pe zi.
Durerile în gât. Pune la uscat frunze proaspete de ciuboţica-cucului şi apoi dă-le printr-o râşniţă până obții o pulbere fină. Păstreaz-o într-un borcan închis. Se ţine sub limbă jumătate de linguriță de pulbere de ciuboțica-cucului, 15 minute, de 3 ori pe zi, între mese. Se poate înghiţi cu apă sau cu ceai.