Cu ce tratăm durerea de burtă?
Ultima actualizare:
Fie ca ai combinat alimente nepotrivite, ai mese neregulate şi în fugă, sau faci mici excese, toate îţi dau digestia peste cap şi apar durerile de burtă.
Dacă mai punem şi agitaţia zilnică, atunci orice tratament din plante împotriva durerilor de burtă e bine să fie dublat de remedii care echilibrează sistemul nervos.
- Busuiocul. Busuiocul se recomandă cu predilecţie în tulburările gastrointestinale, sub formă de ulei esenţial. Are acţiune carminativă (elimină gazele intestinale), antispastică şi, deloc de neglijat, antidepresivă, deci are efect simultan asupra sistemului nervos enteric (reţeaua neuronală situată în pereţii tubului digestiv) şi asupra sistemului nervos central. În plus, favorizează digestia. Uleiul esenţial se foloseşte foarte diluat – 10 picături la 100 g de ulei comestibil, din care se ia câte o linguriţă după mesele principale.
- Muşeţelul. Preparatele pe bază de flori de muşeţel şi-au dovedit eficienţa antiinflamatoare, antiseptică şi antispastică la nivelul stomacului şi duodenului. Este recomandată în special în caz de crampe abdominale, gastrite, colite, balonări şi probleme asociate intestinului iritabil. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de flori uscate la o cană cu apă fierbinte. Se beau 2-3 căni pe zi.
- Roiniţa şi menta. Durerile care apar cu intermitenţă, fie pe fondul unei indigestii, fie al constipaţiei sau pur şi simplu al balonării şi care sunt urmate, uneori, de stări de greaţă şi vărsături, pot fi combătute cu un amestec de roiniţă cu mentă, ambele cu efect de calmare a spasmelor care provoacă durere, dar şi cu rol antivomitiv şi stimulent al funcţiilor digestive. Prepară o infuzie din părţi egale de plantă uscată – o lingură la o cană cu apă fierbinte. Bea 1-2 căni pe zi, după masă. Seara, înainte de culcare, mai poţi bea o cană de ceai îndulcit cu miere.