Culoarea ochilor îţi poate spune dacă ai probleme cu alcoolul
Nu mai tânji după ochi albaştri. Geneticienii de la Universitatea Vermont din SUA au descoperit o legătură între culoare ochilor şi dependenţa de alcool.
Aceştia au examinat profilurile genetice provenind de la 1.263 de persoane. Alcătuirea acestui eşantion reprezentativ de populaţie nu a fost făcută la întâmplare: participanţii la studiu au fost aleşi dintr-o bază de date care conţine numele unor persoane deja diagnosticate cu dependenţă de alcool sau de un anumit drog.
Rezultatele au fost foarte clare: persoanele de origine europeană, cu ochi de culoare deschisă - albaştri, verzi sau gri - prezintă un risc mai mare de a deveni dependente de alcool în comparaţie cu persoanele cu ochi de culori închise (negri sau căprui).
Rezultatele nu sunt însă aproape deloc surprinzătoare. Culoarea irisului uman este determinată de o mare varietate de gene. Nu există o genă pentru ochii albaştri şi o altă genă pentru ochii căprui, ci o combinaţie de cel puţin 12 sau 13 gene este factorul care decide culoarea ochilor unei persoane. Iar acele gene asigură în acelaşi timp alte funcţii în organism, fapt care explică astfel motivul pentru care culoarea ochilor poate fi determinantă pentru anumite aspecte legate de starea de sănătate.