Cum convingi un copil să mănânce legume

simeon stalpnicul png

Ai un mofturos în familie, care dă la o parte legumele din farfurie şi, în schimb, ar mânca numai cartofi prăjiţi, paste şi dulciuri? Există câteva strategii pentru a-i schimba obiceiurile alimentare şi a-l convinge să iubească mâncarea sănătoasă.

Potrivit unui studiu recent realizat la noi în ţară, 4 din 10 copii cu vârsta între 3 şi 12 ani, din mediul urban, nu consumă legume zilnic (cel puţin o dată pe zi). Un sfert dintre cei chestionaţi nu au mâncat niciodată broccoli (27%), conopidă (21%), spanac, ştevie, sfeclă, urzici (20%). Mai mult, 45% din părinţi întâmpină dificultăţi în a-i convinge pe cei mici să mănânce legume. A doua etapă a studiului a constat într-un experiment: timp de o săptămână, 10 familii au gătit prânzul alături de copiii lor, apoi au completat un jurnal de dietă. Totul a fost supravegheat de dr. psiholog Carmen Anghelescu. Cei 10 copii au fost implicaţi, puşi să spele, să cureţe şi să toace legumele. La final, prichindeii  au fost mai dornici să mănânce preparatele unde şi-au adus contribuţia. Pentru ei, gătitul a fost o joacă şi o bucurie. Iar faptul că îi lauzi pentru efortul lor şi le mulţumeşti îi face mai mândri şi mai responsabili.

simeon stalpnicul png

Concluzia şi, practic, marele secret pentru a convinge copiii să mănânce legume e să-i implici în diverse activităţi, precum realizarea meniului zilnic, a listei de cumpărături şi alegerea legumelor din pieţe/magazine, pregătirea mesei şi, nu în ultimul rând, obiceiul de a mânca alături de părinţi. „Obiceiurile alimentare sunt formate acasă, în familie. Una dintre formele de învăţare este imitaţia, fapt confirmat şi de părinţii care au luat parte la experimentul realizat. Practic, dacă adulţii consumă legume, copiii vor prelua acest obicei şi îşi vor forma gustul pentru alimentele pe care le văd cel mai des în farfuriile acestor”a, spune psihologul Camen Aghelescu.

cub lia bugnar theo rose png
cub camelia șucu (1) png
serial wednesday jpg
zodia care nu a primit nimic de mos nicolae jpg
cub Kirstie Alley
profimedia 0742415693 jpg
Kanye West
cub emma corrin png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
cap Charles III   GettyImages 1243368615 jpg
vremea polei jpeg
seceta
3 metode eficiente cu ajutorul cărora îți poți reducere costurile la facturi jpg
elena si nicolae ceausescu jpg
Stamford Santa Fun Run strânge bani pentru cauze nobile jpg