Cum să recunoști alergiile din fiecare sezon

22 octombrie 2019
article img
Sursa foto: unsplash.com

Alergiile afectează aproximativ 20% din populație și sunt caracterizate de o sensibilitate ridicată la factori externi care, în general, sunt inofensivi. Cea mai cunoscută alergie este cea la polen, însă există mulți alți alergeni precum praful, blana animalelor, alimente sau înțepături de insecte. Unele dintre acestea se manifestă în funcție de sezon.

Alergiile de primăvară

Cel mai frumos anotimp aduce cu el și o serie de evenimente neplăcute pentru cei sensibili: alergia la polen. Odată cu înflorirea bobocilor din copaci și a florilor de câmp, cei alergici încep să simtă destul de acut simptomele. Rinita alergică se manifestă prin strănuturi, mâncărimi în interiorul gâtului și la nivelul nasului sau al ochilor și secreții nazale apoase. În funcție de gravitatea alergiei, medicul poate recomanda începerea tratamentului încă dinainte să apară florile, pentru a preveni o reacție mai severă la polenul din aer. Cei alergici trebuie să intre cât mai puțin în contact cu florile de sezon, deoarece simptomele se pot accentua chiar și sub tratament medicamentos. În cazurile mai grave de rinită alergică se recomandă păstrarea geamurilor casei închise în perioadele cu concentrație mare de polen în aer. Pentru a calma simptomele de la nivelul căilor respiratorii și mai ales în cazul celor care suferă și de astm, se pot folosi umidificatoare si purificatoare. Alergia de primăvară se poate opri la finalul sezonului sau poate continua până la mijlocul verii.

article img
Sursa foto: unsplash.com

Alergiile de vară

Alergiile care se manifestă vara sunt cele provocate de hipersensibilitatea la antigene de mediu din fân sau copaci. Cauzele acestui tip de alergie sunt asemănătoare cu cele de primăvară și sunt generate de aceiași factori de risc. Simptomele se manifestă la fel, prin scurgeri nazale și strănuturi și se instalează, de obicei, după luna mai. Vara, însă, aduce cu ea și dăunători care pot provoca alergii. Mușcăturile de țânțari sau de alte insecte îi afectează pe cei mai sensibili. Reacțiile la nivelul pielii se manifestă prin eczeme sau urticarie. De asemenea, contactul pielii cu anumite ierburi de câmp din categoria celor care provoacă alergii poate duce la apariția unor reacții alergice cutanate în zonele respective.

Alergiile de toamnă

În sezonul în care alergiile ar trebui să fie de domeniul trecutului, apare un nou personaj negativ: ambrozia. Aceasta este o plantă care crește și înflorește anual în perioada finalului de iulie până în septembrie și provoacă simptome grave celor alergici. Ambrozia crește în majoritatea zonelor de câmp din România sau în jurul blocurilor și al altor construcții. De anul acesta, primarii sunt obligați să identifice terenurile pe care crește ambrozia și să o înlăture definitiv. Un nou proiect legislativ urmărește să amendeze mai drastic proprietarii firmelor pe domeniul cărora se găsește încă ambrozie. 

Alergiile pot apărea și în sezonul rece, în cazul celor cu sensibilitate accentuată la praful din casă sau la părul de animale. Aceste alergii se manifestă pe tot parcursul anului și sunt influențate de anumite condiții de mediu. Alergia la mucegai este un alt exemplu de problemă care poate fi întâlnită în orice moment al anului.

Vizita la medic și diagnosticul specialistului sunt cele mai importante în cazul alergiilor de orice formă. Tratamentul se prescrie în funcție de gravitatea alergiei, tipul acesteia și istoricul medical.