Cum să-ţi alegi dieta primăvara
Primăvara, organismul nostru este slăbit şi împovărat de toxinele acumulate în timpul iernii. Hrana procesată, bogată în grăsime, prea acră, prea sărată sau prea acidă trebuie evitată.
Eliminarea reziduurilor se poate face printr-o dietă cu alimente sănătoase, iar legumele şi fructele trebuie să fie vedete în hrana de fiecare zi. Urmând un astfel de regim alimentar, organismul poate să ardă câte un kilogram pe zi, pentru că foarte repede apare fenomenul de autolimitare a cantităţii consumate.
“Organismul nostru are nevoie, zilnic, de substanţe hrănitoare. De aceea, dieta aceasta trebuie urmată o perioadă de timp, în funcţie de sfatul nutriţionistului. Pentru menţinerea efectului, măcar o zi pe săptămână este dedicată unui singur aliment”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Luni: Este ziua dedicată sucurilor de legume şi fructe! Se consumă un cocteil preparat din suc de morcovi şi ţelină (câte 200 ml) şi un altul preparat din portocale, kiwi şi mere ( 300 ml )care asigură organismului un aport însemnat de vitamine A şi C. În funcţie de preferinţe, cantitatea de sucuri trebuie să fie de 1,3-1,5 l. Pe lângă aceste băuturi tonice se mai consumă ceaiuri de plante: coada-şoricelului, coada- calului, sunătoare, afin, nalbă, apă plată şi fructe, la discreţie.
Marţi: Este ziua cartofilor, o legumă foarte hrănitoare. Porţia recomandată de un kg poate fi preparată sub diferite forme: salată cu zeamă de lămâie, piure amestecat cu pătrunjel sau condimente, precum busuioc sau cimbru, şi puţin lapte.Cine preferă supa de cartofi o poate asezona cu mărar şi pătrunjel. Ca lichide, se consumă ceaiuri de plante.
Miercurea este suveran orezul !Din 250 g boabe uscate se obţin 650 g orez fiert. Orezul fiert în apă fără sare se împarte în cinci porţii, pe care le putem amesteca cu puţin suc de roşii. Această cereală asigură organismului vitaminele B şi E şi săruri minerale: magneziu, potasiu şi fier-nutrienţi esenţiali în combaterea deshidratării.
Joia sunt prioritare fructele care conţin vitamine, minerale şi enzime: La micul dejun, meniul este alcătuit din brânză uscată sau friptură şi pâine (câte o felie, o cafea şi un fruct. În timpul zilei, cu excepţia bananelor, puteţi să mâncaţi 1,5 Kg fructe şi să beţi 1,5-2 l apă plată.
Vineri se mănâncă paste-200 g! La micul dejun, meniul conţine un ou şi o felie de pâine prăjită sau pâine graham unsă cu puţin unt şi o cafea fără zahăr.La prânz, fierbem 200 g paste, timp de 15 minute, în apă cu sare.Când sunt gata, le amestecăm cu o linguriţă de brânză uscată , cu mărar şi pătrunjel.
Sâmbătă este o zi când ne putem răsfăţa cu multe legume -un kilogram. La micul dejun, mâncăm un ou fiert tare, o felie de graham şi bem o cafea. Dar porţia de legume (un kg ) o putem consuma sub diferite forme: de salate cu lămâie şi oţet de mere sau fierte. Apa minerală recomandată (1,5 l) asigură hidratarea corectă a organismului.
Duminică este o zi de răsfăţ! Micul dejun poate fi alcătuit din două feliuţe de pâine unse cu puţin unt, asezonate cu roşii şi cu o feliuţă de brânză. Regimul permite o ceaşcă de ceai sau cafea, fără zahăr.
La prânz mâncăm 100 gr carne de pasăre (pui sau curcan), pregătită la grătar,o salată de cartofi (100 g) şi ţelină (400 g), dar legumele trebuie fierte în apă puţin sărată.Şi la cină putem savura o salată hrănitoare, preparată dintr-o salată verde, trei roşii, un fir de ceapă verde, un ardei şi 100 g piept de pui fiert; delicioasa salată o asezonăm cu puţin ulei şi oţet de mere.