De câte ori pe zi trebuie să ne spălăm, de fapt, pe dinți

Ultima actualizare:

    foto: Pixabay
foto: Pixabay

Cu toții știm cât de important este să ne păstrăm dantura sănătoasă. O igienă orală corect realizată te ajută să ai un zâmbet frumos și îți asigură sănătatea întregului organism. De asemenea, aceasta te ajută să previi numeroase probleme orale, care pot să apară la nivelul dinților și gingiilor. Mai mult decât atât, igiena orală garantează o respirație plăcută și proaspătă.

Rutina de curățare a cavității bucale te ajută chiar să eviți apariția aftelor (leziuni care apar la nivelul gingiilor), iar în această privință medicii stomatologi oferă câteva sfaturi utile de prevenție. 

Astfel, având în vedere avantajele pe care ți le poate oferi igiena orală este necesar să îi acorzi o importanță cât mai mare. Descoperă mai jos ce poți să faci pentru a avea o dantură curată și frumoasă și cum trebuie să te speli corect pe dinți.

Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi

Cea mai importantă etapă a îngrijirii orale este periajul dentar. Acesta trebuie realizat după fiecare masă atât dimineața, cât și seara. Este necesar să-ți cureți dantura cu ajutorul unei periuțe dentare timp de 2-3 minute. În ceea ce privește alegerea periuței de dinți, poți folosi fie o periuță manuală cu perii moi sau medii, fie o periuță electrică. Indiferent de alegerea pe care o faci, ambele periuțe te ajută să elimini cu ușurință resturile alimentare depozitate pe suprafața dinților. Este foarte important să acorzi suficient timp curățării danturii și să realizezi mișcări de la gingie spre vârful dinților pentru a evita introducerea bacteriilor sub gingie. Pe lângă periajul dentar, medicii stomatologi recomandă și curățarea limbii. Poți utiliza chiar periuța de dinți, în cazul în care aceasta are în spate un suport ce este conceput pentru limbă. Totodată, mai poți opta și pentru un dispozitiv special creat pentru a îndepărta bacteriile depuse de-a lungul zilei de pe suprafața limbii, numit răzușă linguală. Este bine să mai știi faptul că atât periuța de dinți, cât și răzușa pentru limbă trebuie schimbate o dată la 3 luni. În cazul în care ai fost răcit sau dacă ai avut vreo infecție în cavitatea bucală, medicii stomatologi recomandă schimbarea acestora imediat după ce afecțiunile orale au trecut.

Știai că periajul dentar îndepărtează doar 65% din resturile alimentare, iar pentru realizarea unei igiene orale corecte este necesar să folosești și alte tehnici de curățare? Ei bine, află că utilizarea aței dentare și a apei de gură este foarte benefică atunci când vrei să ai dinți perfect sănătoși.

Cum se folosește ața dentară

Conform Healthline, ața dentară îndepărtează bacteriile și resturile alimentare depozitate, de cele mai multe ori, între dinți. Utilizată în fiecare zi, mai ales după periajul de seară, ața dentară te poate feri de apariția problemelor gingivale, dar și de apariția cariilor interdentare. Tehnica prin care se realizează curățarea dinților cu ajutorul aței dentare este următoarea: folosește 40-45 cm de ață, rotește-o la ambele capete în jurul degetelor mijlocii de la ambele mâini, ține porțiunea rămasă liberă întinsă perfect și realizează mișcări ușoare de sus în jos și invers la baza fiecărui dinte.

Cum se folosește apa de gură

Apa de gură conține substanțe antiseptice care te ajută să ții sub control sănătatea întregii cavități orale. Cantitatea pe care trebuie să o folosești este cea indicată pe etichetă sau cea recomandată de medicul tău stomatolog. Clătește-ți gura aproximativ 1 minut pentru a curăța cât mai bine locurile inaccesibile periuței de dinți. Atunci când folosești apă de gură, aceasta îți oferă o respirație plăcută și mult mai proaspătă. Un lucru important de reținut este faptul că apa de gură nu trebuie înghițită!

Folosește și dușul bucal

Dușul bucal curăță foarte bine dinții, dar mai ales gingiile. De cele mai multe ori, acesta este recomandat persoanelor care au realizat intervenții cu implanturi dentare sau persoanelor purtătoare de aparate ortodontice. Dușul bucal elimină resturile alimentare dintre dinți cu ajutorul jeturilor de apă ce sunt pulsate cu o presiune mare către dinți și gingii. Este bine ca dușul bucal să fie folosit înainte de realizarea periajului dentar. Tehnica de utilizare a dușului bucal este următoarea: poziționează capătul dușului la 45 de grade în zona gingiilor, iar cu vârful acestuia realizează mișcări ușoare la nivelul fiecărui dinte.

Cu toate acestea, oricât de multă atenție acorzi igienei orale acasă, este necesar să mergi și la medicul stomatolog de cel puțin două ori pe an. În cadrul vizitelor periodice, medicul realizează un consult și o radiografie dentară panoramică. Cu ajutorul acesteia, stomatologul verifică dacă există riscul de apariție a cariilor dentare. Este bine să-ți tratezi aceste afecțiuni orale din timp pentru a evita pe viitor apariția problemelor dentare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net