De ce apar aftele şi cum le tratezi
O persoană din cinci suferă de-a lungul vieţii de afte. Dacă te numeri printre ele, ai observat aceste vezicule sparte, acoperite cu o membrană albă sau gălbui.
Variază ca număr şi ca dimensiuni şi sunt neplăcute atât prin aspect, cât şi prin senzaţiile de durere şi de usturime pe care le provoacă, mai ales la mestecarea alimentelor. Trebuie să ştii că nu sunt contagioase şi uneori pot duce la respiraţie urât mirositoare.
Se tratează cu dezinfectante
În lipsa unor cauze clare, aftele se tratează cu dezinfectante, cu substanţe care calmează durerea şi care ajută organismul să lupte singur cu boala. Medicii recomandă badijonările cu glicerină boraxată, pe care o găseşti în farmacii.
Aceasta scade inflamaţia şi împiedică înmulţirea bacteriilor. O poţi lua în combinaţie cu propolis, care are proprietăţi anestezice şi cicatrizante. În plus, spălăturile zilnice cu o soluţie preparată din 100 ml de apă călduţă şi o linguriţă de bicarbonat de sodiu vor ajuta la refacerea pH-ului din gură. O altă măsură ar fi să eviţi antibioticele, pentru că acestea duc la înmulţirea fungilor de la nivelul gurii, putând agrava aftele.
Evită să consumi alimente care pot agrava simptomele, cum sunt cele fierbinţi, sărate, acide, acre sau cele condimentate.
De ce apar?
Poţi face afte dacă eşti alergic la anumite bacterii din gură sau din cauza unor alimente precum citricele, brânzeturile, nucile sau cerealele. Dacă eşti purtător de aparat dentar sau dacă îţi periezi dinţii incorect, poţi avea astfel de probleme în zonele mucoasei care sunt rănite în mod repetat.