De ce nu trebuie să speli carnea de pui înainte de a o prepara
Mulţi dintre noi, înainte de a găti carnea de pui, o spălăm sub jet de apă rece, în chiuvetă. O mare greşeală pe care o facem, spun specialiştii. Motivul? Te poţi infecta cu bacteria Campylobacter, care declanşează afecţiuni grave, chiar fatale pentru copiii sub 5 ani.
Carnea de pui poate fi infestată cu bacteria Campylobacter care ajunge să contamineze, prin picăturile de apă, ustensilele de bucătărie, chiuveta, buretele sau laveta cu care speli vasele. Iar apoi te poţi îmbolnăvi şi tu. Vestea proastă este că afecţiunea poate fi, uneori, fatală, mai ales în ceea ce-i priveşte pe copiii sub 5 ani.
Problema nu este că speli carnea, ci că nu o faci corect. În momentul în care o pui sub jetul rece de apă, dacă acesta este contaminată cu bacteria Campylobacter, picăturile care stropesc vesela, ustensilele de bucătărie, plăcile de faianţă sau gresie, blatul de lucru sau masa pe care mănânci transmit bacteria pe aceste obiecte şi suprafeţe. Inclusiv pe mânile tale şi pe îmbrăcăminte. Evident, rişti să contactezi bacteria şi să te îmbolnăveşti. Campylobacter este cauza principală a apariţiei toxiinfecţiilor alimentare.
Infestarea cu Campylobacter poate duce la probleme grave de sănătate precum sindromul Guillain-Barré sau sindromul colonului iritabil. Simptomele sunt diaree, dureri abdominal, oboseală generală, febră.
Te vei întreba de ce nu te îmbolnăveşti dacă nu speli carnea. E simplu! Această bacterie nu rezistă la temperaturi înalte. Deci, nu prezintă, după fierbere, nici un pericol.