Depresia, depistată prin analize de sânge. Un nou test a fost descoperit de savantul Alexander Niculescu

Ultima actualizare:

    Printr-un simplu test de sânge, se va afla dacă suferi de depresie sau ești predispus la tulburări psihice
Printr-un simplu test de sânge, se va afla dacă suferi de depresie sau ești predispus la tulburări psihice

Pandemia a crescut numărul cazurilor de depresie. O stare de tristețe, de neliniște, de panică i-a cuprins pe români, dar și pe oameni, în general. Dacă în prezent, tulburările emoționale sunt depistate prin ședințele de terapie, în viitorul apropiat, psihiatrii vor putea recurge la o analiză de sânge. Un nou test a fost descoperit de savantul de origine română Alexander Niculescu.

La nivel mondial, o persoană din patru suferă, la un moment dat, un episod depresiv.  Însă tulburările psihice nu sunt ușor de diagnosticat. 

În psihiatrie, în acest moment, în cele mai multe cazuri, specialiștii se bazează doar pe relatările pacientului – nu mă simt bine, sunt trist, nu am vlagă sau, dimpotrivă, nu mă pot liniști.

Potrivit mindcraftstories.ro, un studiu al savanților de la Indiana University School of Medicine, condus de profesorul Alexander Niculescu, de origine română, a dus la dezvoltarea unui test de sânge care poate distinge cât de severă este depresia unui pacient, care este riscul ca acesta să dezvolte depresie severă în viitor și cel al apariției unei tulburări bipolare.

Studiul a avut loc pe parcursul a patru ani, cu peste 300 de participanți, recrutați în principal dintre pacienții Centrului Medical Richard L. Roudebush VA din Indianapolis și a cuprins patru etape: descoperire, prioritizare, validare și testare.

300 de pacienți, incluși în studiul pentru testul de sânge care depistează depresia

Cei de la site-ul mindcraftstories.ro scriu că stările de dispoziție alternante ale participanților la studiu au fost atent urmărite de echipa de cercetători, care a înregistrat de fiecare dată cum au fluctuat biomarkerii din sângele lor.


    Savantul de origine română Alexander Niculescu a lucrat ani de zie în laborator pentru dezvoltarea acestui test de sânge Foto: mindcraftstories.ro
Savantul de origine română Alexander Niculescu a lucrat ani de zie în laborator pentru dezvoltarea acestui test de sânge Foto: mindcraftstories.ro

Apoi, echipa lui Niculescu a utilizat baze de date dezvoltate din cercetările anterioare în domeniu, identificând 26 de biomarkeri-candidați de la persoane diagnosticate cu depresie sau manie severă.

Biomarkerii au fost apoi testați pentru a determina cât de precis au identificat persoanele bolnave și pe cele care se vor îmbolnăvi în viitor.

Savantul Alexander Niculescu: ”Ne-a luat aproape două decenii ca să dezvoltăm această procedură”

”Ne-a luat aproape două decenii ca să dezvoltăm această procedură, însă în ultimii cinci-șase ani am avut succes și am reușit să trecem de fazele de cercetare, care s-au concretizat în studii publicate în revistele de specialitate. Însă cel mai recent este și cel mai important, pentru că abordează o problemă foarte comună, depresia, de care suferă tot mai mulți oameni și care s-a acutizat odată cu izbucnirea pandemiei. Am dezvoltat testări ale markerilor biologici pentru a identifica diferite tipuri de durere, pentru a prevedea riscul de suicid, pentru depistarea stresului post-traumatic (PTSD). Am dezvoltat și un test pentru identificarea tulburărilor de memorie, printre care Alzheimer, care ar trebui diagnosticat în faze incipiente pentru ca tratamentul să dea rezultate, altfel, este foarte greu să tratezi cu succes pacienți care au deja leziuni pe creier. Acestea sunt testele disponibile pentru moment”, a declarat savantul Alexander Niculescu pentru mindcraftstories.ro.

În 2022, testul de sânge pentru depresie va ajunge și în Europa

Cercetătorul spune că anul acesta vor lansa testele într-un program incipient, la care vor avea acces anumite spitale, medici specialiști și experți în domeniu din SUA.

Dar, de anul viitor, când va exista o infrastructură mai bine pusă la punct, se vor putea extinde pe teritoriul Americii, dar și î Europa.

Deocamdată, experții sunt în discuții pentru ca testele să ajungă și la noi.

Citește și: 

Reguli de bază ca să scapi de depresie

10 lucruri pe care să nu le spui unui depresiv

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mosmon baia mare jpg
apartament pixabay jpg
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
legoland jpg
1 black friday jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net