Dieta cu pătrunjel este generoasă în beneficii
Dieta cu pătrunjel, un excelent regim de detoxifiere prin care putem pierde în greutate patru kilograme pe săptămână, este acum pe val ! Preparată în mai multe feluri, modesta frunză de pătrunjel îşi pune la bătaie miraculoasele proprietăţi terapeutice şi reuşeşte să ne menţină în formă.
Puţină lume cunoaşte faptul că pătrunjelul, un zarzavat foarte apreciat din punct de vedere gastronomic, care dă savoare mâncării, este şi un remediu incontestabile pentru îmbunătăţirea digestiei.
„Pătrunjelul tratează cu succes o varietate de boli de la astenie, anemie feriptivă (deoarece conţine mult fier), tulburări circulatorii şi până la eliminarea toxinelor din organism ”precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
În compoziţia sa, pătrunjelul deţine un valoros depozit de substanţe nutritive care ţin la distanţă mai bine de 90 de boli. O legătură de pătrunjel conţine: minerale (calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, potasiu), provitamina A, mai multă vitamina C decât 100 g fructe de măceşe sau o lămâie, complexul vitaminic B, vitamina E şi histamina, un aminoacid care stopează dezvoltarea tumorilor.
Dieta cu pătrunjel contribuie la buna funcţionare a ficatului, la revigorarea organismelor anemice, întăreşte unghiile, combate oboseala cronică şi retenţia de apă. În acelaşi timp, pătrunjelul este un foarte bun antioxidant şi favorizant al digestiei. De aceea, poate fi un aliat de nădejde în cura de slăbire.
Salatele de crudităţi care conţin mult pătrunjel verde, consumate la discreţie, pe parcursul unei săptămâni, au avut totdeauna rezultate aşteptate : o revigorare a organismului ( ca efect al detoxifierii) şi pierderea în greutate.
Dieta cu pătrunjel, care este la mare preţ, include şi o salată de crudităţi proaspete, celebră în hrana libanezilor, popor cu un regim de viaţă echilibrat din punct de vedere nutriţional, un regim care trezeşte inspiraţie pentru soluţii de slăbit. Este vorba despre salata (tabouleh), pe bază de pătrunjel, savurată de adepţii curei de slăbire din mai multe ţări.
Iată un exemplu de meniu pe bază de pătrunjel
Salata de pătrunjel se prepară pentru o zi de dietă şi se consumă la fiecare masă.
La micul dejun
O porţie de salată de pătrunjel, o ceşcuţă de cafea fără îndulcitor şi o banană.
La prânz
O porţie de salată de pătrunjel lângă un grătar de pui şi un măr.
La cină
O porţie de salată de pătrunjel, un ou fiert, un morcov şi un măr.
Reţeta săptămânii
Salata de pătrunjel
Calorii : 80/porţia
Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente: 6 legături de pătrunjel verde ( alegeţi frunzele şi tulpinile fragede); 6 frunze de mentă, 3 roşii, o ceapă roşie mare, 3 căţei de usturoi, o lingură de ulei de măsline, zeamă de la o jumătate de lămâie, o lingură de cuşcuş.
Preparare: Se spală toate ingredientele; frunzele de pătrunjel se toacă foarte mărunt; de asemenea, roşiile, ceapa şi usturoiul se taie bucăţele. Se amestecă toate ingredientele şi se asezonează cu suc de lămâie , cu uleiul de măsline şi cu puţină sare.
În timpul dietei : Se consumă doar apă: câte 2-3 litri pe zi.