Din ce cauze apar calculii renali la copii

simeon stalpnicul png

Trebuie s─â recunoa┼čtem: regimul nostru alimentar s-a schimbat mult ├«n ultimii 30 de ani. Consum─âm mult mai mult─â carne, lu─âm tot felul de suplimente alimentare, hrana este procesat─â, plin─â de chimicale. Efectele ├«ncep s─â se vad─â inclusiv la copiii no┼čtri, care au probleme cu greutatea, dar ┼či alte afec┼úiuni interne.

Potrivit medicul Selc╠žuk Yu╠łcel, specialist ├«n tratarea afec┼úiunilor urologice la copii ┼či sugari ├«n cadrul ACIBADEM, ├«n spitale sunt diagnostica┼úi tot mai mul┼úi copii cu calculi renali, ca urmare a schimb─ârilor survenite ├«n regimul alimentar. ÔÇťCalculii renali, sau pietrele la rinichi, apar mai ales dac─â exist─â o predispozi┼úie genetic─â ├«n familie spre acest tip de problem─â medical─â. ├Äns─â pe l├óng─â genetic─â, dietele dezechilibrate sunt ┼či ele responsabile. Un nivel crescut de aciditate a dietei duce la formarea calculilorÔÇŁ, sus┼úine specialistul. 

Alimente periculoase

Spre exemplu, b─âuturile acidulate ├«n exces cresc nivelul de aciditate din urin─â, iar cristalele de fosfa┼úi se acumuleaz─â sub form─â de calculi. De asemenea, ┼či un consum excesiv de proteine animale duce la cre┼čterea acidit─â┼úii, acesta fiind terenul perfect de formare a calculilor renali, mai ales la b─âie┼úei. Hidratarea insuficient─â cu ap─â, ├«n schimbul c─âreia se consum─â sucuri acidulate, poate crea condi┼úiile clare pentru apari┼úia calculilor renali. 

Atenţie la hidratare!

P─ârin┼úii trebuie s─â monitorizeze atent starea de s─ân─âtate a copiilor ┼či s─â fie aten┼úi la semnale. ÔÇťCuloarea urinei este un bun indicator al nivelului de hidratare. Galbenul intens arat─â c─â organismul este deshidratat, iar ├«n aceste condi┼úii aportul de lichide trebuie crescut. Consumul zilnic de suc din dou─â l─âm├ói proasp─ât stoarse nu doar c─â previne formarea calculilor renali, dar este benefic ┼či pentru persoanele care deja au pietre la rinichi. Un adult al trebui s─â consume cel pu┼úin 3 litri de lichide pe zi, iar copiii, ├«n func┼úie de v├órst─â, ├«ntre 1 ┼či 1,5 litriÔÇŁ, mai spune dr. Selc╠žuk Yu╠łcel.

Cum ┼čtii c─â cel mic are calculi renali

Eliminarea unui calcul renal atrage dup─â sine prezen┼úa s├óngelui ├«n urin─â ┼či culoare modificat─â, durere la urinare, nevoia de a merge frecvent la toalet─â, dureri abdominale ┼či disconfort general. Nu l─âsa┼úi s─â se ajung─â acolo! Pentru a preveni formarea calculilor, aten┼úie la diet─â ┼či la nivelul de hidratare! ÔÇ×P─ârin┼úii trebuie s─â fie extrem de aten┼úi ┼či c├ónd le dau copiilor suplimente alimentare ┼či vitamine. O vizit─â la medic, ├«n prealabil, ├«i poate scuti de nepl─âceri. Spre exemplu, suplimentele cu calciu trebuie administrate dup─â o evaluare ecografic─â a aparatului urinarÔÇŁ, mai spune medicul. 

borcea piscina JPG
giulia anghelescu2 png
laura cosoi png
meditate 1851165 1280 (1) jpg
BeFunky collage (34) jpg
gianina corondan tb1000 jpg
foto 1   Miki K Pital jpg
vacanta femeie jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
290925933 5120960811344811 836703657948322245 n webp
Vladimir Putin, la pescuit în bustul gol  (Foto: Reuters) jpeg
vacanta femeie jpg
pride lgbt new york5 png
calendar ortodox 2021 27 iunie sfantul cuvios samson primitorul de straini png
Neversea2019 0706 184002 9091 AH   WEB size  jpg