Dormi cu gura deschisă? Îţi vor cădea dinţii
Degeaba ne spălăm bine pe dinţi şi nu mâncăm dulciuri înainte de culcare, dacă dormim cu gura deschisă, susţin cercetătorii neozeelandezi. Şi asta pentru că într-o gură uscată, nivelul acidităţii creşte, ceea ce afectează dinţii.
Prinzi muşte cu gura când dormi? Ghinion, o să ai probleme cu dinţii. Atunci când respiri pe gură îndepărtezi stratul protector de salivă care înveleşte cavitatea bucală şi omoară bacteriile. Pe bază ce nivelul acidităţii din gură creşte, zmalţul dinţilor are de suferit. Peste 59% din cei care au probleme cu dinţii au recunoscut că dorm cu gura deschisă, fie din cauza unor probleme cu astmul, fie o simplă apnee. Cedează întâi măselele, pentru că acolo se usucă mai repede gura din cauza fluxului de aer.
În condiţii normale de umezeală bucală, raportul pH-ului (n.r. raportul alcalin-acid) trebuie să fie la nivelul neutru de 7,7. În timpul somnului, aciditatea creşte, înregistrându-se o cotaţie a pH-ului de 6,6, iar la cei cărora li se usucă gura de tot acesta poate ajunge la nivelul alarmant de 3,6. Acest nivel e suficient pentru a eroda dinţii. Bărbaţii sunt cei mai predispuşi la acest tip de probleme respiratorii, peste 35% din ei suferă de acest lucru, în timp ce doar 5% din femei au recunoscut că respiră pe gură noaptea.
Cercetătorii neozeelandezi au inventat un senzor cu LED care se ataşează pe dinţi şi măsoară nivelul de aciditate. Când aciditatea creşte, senzorul transmite un semnal de alarmă către telefon, care începe să sune. Testat pe 10 voluntari, acesta a dat rezultate bune pentru protejarea dinţilor, dar 6 dintre voluntari au început să aibă probleme cu somnul după a treia utilizare.