Efectele ecranelor asupra ochilor

Ultima actualizare:

    Lumina albastră emisă de tablete şi telefoane ne afectează grav vederea
Lumina albastră emisă de tablete şi telefoane ne afectează grav vederea

Când Dumnezeu a creat omul şi i-a dat ochi să vadă, probabil nu s-a gândit că omul va crea dispozitive electronice pe care să le folosească 8-10 ore pe zi. Ochii noştri nu sunt făcuţi să privească în ecrane. Acestea emană o lumină albastră deosebit de nocivă.

Tehnologia ne-a uşurat viaţa şi ne-a făcut-o mai interesantă, însă efectele asupra sănătăţii ochilor nu sunt prea grozave. LED-urile folosite pentru iluminat, ca şi cele utilizate în toate ecranele LCD ale tabletelor, telefoanelor mobile, laptopurilor, televizoarelor şi monitoarelor, au o emisie de lumină albastră extrem de periculoasă pentru ochi. Potrivit unui studiu realizat de o companie de optică medicală, aproape 9 din 10 adulţi (87%) folosesc dispozitive digitale mai mult de două ore zilnic. Distanţa la care privesc ecranele digitale, frecvenţa şi durata timpului de utilizare, precum şi expunerea la lumina albastră pot afecta sistemul ocular, cauzând sindromul privitului la calculator (SPC), cunoscut şi sub numele de „Stres ocular din cauze digitale”. Simptomele acestei afecţiuni sunt: ochi iritați, vedere încețoșată, dureri de cap și sensibilitate la lumină, chiar și după numai două ore. De altfel, lumina albastră emisă de aceste electronice, numită şi lumină HEV, nu numai că are un impact asupra calităţii vederii, dar este toxică pentru cristalin şi retină, ducând la boli ale retinei, cataractă precoce, glaucoame etc. Medicii spun că este chiar mai dăunătoare decât razele UV.

„Revoluția digitală a schimbat dramatic modul în care privim lumea, iar ochii noștri sunt supuși efectiv stresului. Asta din cauză că ochii nu sunt făcuți să petreacă perioade lungi de timp în fața ecranelor sau efectuând sarcini care implică vederea de aproape”, spune Olga Prenat, optometrist şi director Hoya Faculty. Specialiștii recomandă folosirea lentilelor de protecție. Orice persoană între 13 și 45 de ani care petrece două sau mai multe ore pe zi focalizând privirea pe ecrane digitale sau efectuând alte sarcini care implică vedere de aproape poate beneficia de puterea relaxantă a lentilelor. Zona de amplificare prezintă o putere sporită, ceea ce ajută mușchii oculari să se relaxeze și să focalizeze mai ușor, reducând stresul ocular și îmbunătățind confortul vizual pe tot parcursul zilei.

Ce soluţii există

  • Limitează expunerea la acest tip de lumină. Copiii în special trebuie să petreacă mai puţin timp în faţa calculatoarelor, tabletelor şi telefoanelor mobile.
  • La serviciu, fă pauze cât mai dese de la calculator şi odihneşte-ţi ochii, uitându-te undeva, departe. Un exerciţiu inedit pentru relaxarea ochilor, propus de oftalmologi, merge pe principiul “20-20-20-20”. Mai concret, la fiecare 20 de minute, ia-ţi ochii de la monitor preţ de 20 de secunde, clipeşte de 20 de ori şi priveşte la un obiect mai îndepărtat alte 20 de secunde.
  • Foloseşte ochelari de protecţie speciali contra luminii albastre de fiecare dată când lucrezi la laptop.
  • Lasă uşor capul pe spate şi închide ochii timp de câteva minute.
  • Fă ”sport” cu ochii, te mai sfătuieşte Olga Prenat. După fiecare oră petrecută în fața ecranelor digitale, priveşte mult spre stânga, apoi mult spre dreapta, încearcă să-ţi priveşti vârful nasului şi centrul frunţii (zona dintre sprâncene). Repetă exerciţiul de 10 ori. Sunt exerciţii simple, prin care muşchii ochilor se odihnesc şi se relaxează.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net