Eşti obosit? Ai lipsă de vitamine!
Vitamina A e cea care ne ajută să ne menţinem ochii sănătoşi şi pielea elastică.
Alimentele bogate în această vitamină sunt: morcovii, salata verde, spanacul, caisele, portocalele, lămâile (în general legumele verzi şi galbene şi fructele galbene şi portocalii), dar şi peştele, ficatul, ouăle.
Vitamina E împiedică formarea cheagurilor de sânge, deci previne flebitele şi îngroşarea pereţilor vaselor de sânge. Se găseşte în uleiuri vegetale, fructe uscate, peşte gras, spanac, sparanghel.
Vitamina B1 favorizează creşterea, este factor de nutriţie necesar bunei funcţionări a sistemului nervos, a inimii şi a tubului digestiv. O găsim în drojdia de bere, în tărâţele de grâu, în ciuperci, legume uscate şi nuci.
Vitamina B3 (sau PP) protejează vasele capilare. Se găseşte în fructe roşii, cereale complete, gălbenuş de ou, drojdie de bere etc.
Vitamina C protejează colagenul, constituent în proporţie de 70% al pereţilor venoşi, învingere răceala şi gripa, este prietena sistemului imunitar, distruge radicalii liberi. Se găseşte în: mărar, roşii, spanac, lămâi, broccoli, portocale, fructe de mare, peşte, legume, ananas etc.
Vitamina D favorizează absorbţia calciului şi a fosforului şi reglează metabolismul. În cantitate mai mare se găseşte în uleiurile de peşte, în ficat, unt, ouă, lapte, drojdie de bere.