Femeile, predispuse la atac cerebral din cauza băuturilor carbogazoase
Sunt gustoase, te răcoresc dar te bagă în spital. Potrivit celui mai nou studiu realizat de Jurnalul American de Nutriţie, femeile care beau multe băuturi carbogazoase au cu 83% mai multe şanse să sufere un atac cerebral.
Specialiştii şi medicii nu au avut niciodată cuvinte de laudă despre sucurile acidulate şi cu mult zahăr. Timp de 19 ani, între 1990 şi 2008, cercetătorii au examinat efectele băuturilor carbogazoase asupra riscului de atac cerebral. La cercetare au participat 39.786 de bărbaţi şi femei din Japonia cu vârste între 40 şi 59 de ani. 453 dintre ei au avut probleme ischemice la inimă (blocarea unui vas sangvin) şi 1.922 au suferit un atac cerebral.
La femei, datorită metabolismului diferit şi a masei musculare mai mici, riscul de atac cerebral este mult mai mare. Ele ard mult mai greu caloriile şi datorită constelaţiei hormonale încurajează transformarea zaharurilor în grăsimi. Acestea se depun pe arterele coronariene şi cerebrale şi, astfel, creşte riscul de atac cerebral. (Alina Răducanu)
„Băuturile acidulate nu ne hidratează, ci sporesc pofta. Au calorii „oarbe" şi nu ne aduc nutrienţi, ci doar grăsimi. Un litru de băutură carbogazoasă conţine peste 100 de grame de zaharuri. De trei ori mai mult decât am folosi, de exemplu, pentru a îndulci o ceaşcă de ceai. Aceste zaharuri sunt nocive. Ne putem hidrata cu apă, ceai, fructe sau legume. Un kilogram de castraveţi conţine peste 970 de grame de apă. Alternative avem", ne-a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, nutriţionist.