Fericirea nu e așa de greu de obținut: secretul constă în doar 20 de minute de plimbare în aer liber
Vești bune pentru triști: fericirea nu este așa de greu de obținut. Sunt suficient 20 de minute de plimbare în aer liber, prin parcuri, pe malul mării sau la marginea pădurii pentru a ne schimba miraculos starea de spirit. Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, Alabama, au descoperit efectul pozitiv pe care îl au parcurile din orașele mari asupra celor care le frecventează. Astfel au descoperit că sunt suficiente 20 de minute petrecute în aer liber, chiar și fără exerciții fizice pentru a scăpa de stres, despresie, anxietate și griji.
Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, Alabama, SUA, au analizat îndeaproape 98 de indivizi care s-au plimbat în trei parcuri diferite și le-au făcut analize înainte și după începerea programului de plimbare. Rezultatele au fost uimitoare în cazul tuturor voluntarilor de ambele sexe, cu vârste cuprinse între 25 și 70 de ani. Astfel s-a descoperit că parcurile urbane, falezele sau zonele de promenadă pline de vegetație au un efect extraordinar asupra stădii de spirit. Mai mult decât atât, o plimbare de 20 de minute stabilizează emoțional, reglează tonusul și reduce stresul. În plus, plimbările ajută la repararea traumelor psihologice și la găsirea mai rapi9dă a unor soluții la diferite probleme. Studiul a fost publicat în International Journal of Environmental Health Research. ”La final am observat că toți cei care se plimbă prin parc înregistrează o îmbunătățire notabilă a stării de spirit”, a declarat Hon K Yuen, coordonatorul studiului.
Citește și:
Studiu: când minţi nu-ţi creşte nasul ca lui Pinocchio
Studiu: în 2030 vom scăpa definitiv de mahmureală
Exercițiile fizice din parc nu îmbunătățesc starea de spirit
Suprinzător, cercetătorii au remarcat faptul că exercițiile fizice din parc nu au un efect asupra stăprii de spirit și nici nu echilibrează emoțional. ”Nu am observat nici o ameliorare specială în cazul celor care fac sport în aer liberă față de cei care se plimbau sau stăteau pe o bancă. Conform testelor cognitive la care au răspuns voluntarii, diferențele majore sunt între cei care ies la plimbare și cei care evită plimbările”, a explicat coordonatorul studiului. Cercetătorii i-au trimis în următoarele trei parcuri: Mountain Brook, din Oberton, Alabama, în parcul din Jemison și Parcul Cahaba River. Principalul efect psihologic asupra stării de bine este prezența spațiilor verzi, care au un rol terapeutic miraculos.