Foarte multe românce mor din cauza cancerului de col uterin în 2021. Doctorul Florian Nicula ne spune ce trebuie să facem pentru a preveni această boală

Ultima actualizare:

    Femeile din România ar trebui să ştie că această boală poate fi prevenită şi tratată dacă merg din timp la doctorfoto: shutterstock
Femeile din România ar trebui să ştie că această boală poate fi prevenită şi tratată dacă merg din timp la doctorfoto: shutterstock

Din păcate, suntem pe primul loc în Europa la decesele din cauza cancerului de col uterin. Femeile din România ar trebui să ştie că această boală poate fi prevenită şi tratată dacă merg din timp la doctor. Rapoartele medicale arată că 8 din 10 femei active din punct de vedere sexual vor fi infectate cu HPV la un moment dat pe parcursul vieții. Incidența în România privind această maladie este de cel puțin două ori mai mare față de media europeană. Aproximativ 3.300 de femei din România sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele mor din cauza acestei boli, România fiind țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin. După calculele specialiştilor, 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în România, de cancer de col uterin. Trebuie să aveţi în vedere că boala poate fi prevenită numai prin vaccinarea împotriva virusului HPV. Dacă este depistată la timp și tratată, refacerea poate fi chiar de 100%.

Câteva ţări au reuşit să erediteze această boală

În câteva țări ale lumii această boală a fost eliminată complet. În România, în schimb, experții în ginecologie și oncologie încă fac eforturi să le convingă pe femei să se testeze măcar.

”Sunt țări care au eradicat practic această boală. Primii sunt australienii care raportează practic inexistența acestei boli. Este anormal ca oamenii să moară de o boală prevenibilă în România. Suntem pe primul loc la mortalitatea din cauza acestei maladii. Aici trebuie luate măsuri urgente și este poate una dintre cele mai urgente probleme de sănătate publică din România care trebuie rezolvată”, a explicat, pentru Ziare.com, doctorul Florian Nicula, coordonatorul Centrului de prevenire şi control al cancerului de la Institutul "prof. dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca și coordonatorul uneia dintre cele mai importante campanii de testare HPV din ţară.

Australia a reușit performanța să scadă drastic incidența cazurilor de col uterin după succesul imens al campaniei de vaccinare anti HPV.

Și Slovenia era într-o situație similară cu a României, însă a făcut eforturi și a depășit această situație, devenind una dintre țările din Regiunea Europeană a OMS cu cel mai mare succes în lupta împotriva cancerului de col uterin. Având una dintre cele mai proaste statistici din Europa cu privire la incidența cancerului de col uterin, Slovenia a reușit să schimbe valul datorită voinței politice, cooperării și unui program robust de screening, potrivit OMS Europa.

România, din păcate, este în urmă cu zeci de ani la programele anti-HPV

România este în urmă cu zeci de ani față de alte state, în ceea ce privește politicile de prevenire a acestui tip de cancer.

”Noi ne apucăm să asigurăm infrastructura pentru programe de screening cum făceau alte țări în urmă cu 40-50 de ani, în momentul în care acestea își schimbă optica și strategia”, a explicat medicul.

Însă mai există o speranță. Medicii oncologi se implică tot mai mult și astfel au apărut și în România, chiar anul acesta, o serie de noi strategii de screening propuse în unele țări membre care au astfel programe de foarte multă vreme.

”Vorbim despre țări ale căror programe sunt bazate foarte mult pe vaccinarea anti-HPV și care aduc o serie de noutăți inclusiv din zona vaccinării anti-COVID, acel nivel de vaccinare la care, dacă se ajunge, poate să ducă la dispariția, practic, a transmiterii bolii.

Această strategie se poate aplica și la infecția HPV care este la originea cancerului de col uterin. Dacă s-ar vaccina suficiente persoane și suficient de rapid, în protocoale ”event fasters”, atunci ar fi posibil ca într-un interval mult mai scurt de timp, chiar într-un an de zile să se observe un impact foarte important pe indicatorii de incidență și mortalitate”, a explicat medicul chirurg Florian Nicula.

România ar trebui să își schimbe strategia de screening

”Noi pregătim acum un material din partea Centrului EPIC de la Cluj, pentru domnul ministru prin care propunem o strategie alternativă prin care să scurtăm acest interval de timp, bazată pe lărgirea perioadei de vaccinare anti-HPV de la fetițe, cum este la ora actuală în România, până la vârste de 45 de ani.

Vaccinarea în masă ar putea produce un efect miraculos

"Această vaccinare în masă ar putea produce un efect miraculos în ceea ce privește scăderea incidenței și mortalității. Ar trebui să ne modernizăm puțin în concepții și în atitudine. Sper să găsim înțelegere la noua conducere a Ministerului Sănătății și să intrăm masiv cu vaccinarea anti-HPV”, a mai punctat dr. Nicula.

Prevenirea cancerului de col uterin în România

”În patru regiuni alte ţării (din cele opt în care funcţionează programul de screening): Nord-Vest, Nord-Est, Centru şi Sud-Muntenia, este finanțată prin fonduri europene integrarea testului HPV în prima linie de screening a cancerului de col uterin. Eu personal coordonez acest program pentru regiunea de nord-vest atât pentru cancerul de sân cât și pentru cancerul de col uterin.

În aceste zone va fi folosit testul de determinare a infecţiilor cu virusul HPV pentru a determina dacă femeile respective riscă să facă un cancer de col uterin. Cazurile descoperite pozitive cu această nouă testare vor fi triate cu testul Babeş-Papanicolau, preconizăm că aproximativ 15% să fie pozitive, iar cele care vor fi confirmate citologic vor trece la evaluări colporscopice şi tratament”, a explicat medicul.

De altfel, un centru regional pilot la nivel naţional, de prevenire şi control al cancerului, realizat printr-un proiect finanţat cu fonduri europene al Institutului Oncologic Cluj-Napoca (IOCN), a fost inaugurat la începutul lunii septembrie, la Cluj- Napoca.

În următorii doi ani, aici, vor fi făcute peste 140.000 de teste Babeş-Papanicolaou şi HPV pentru depistarea cancerului de col uterin şi peste 40.000 de teste mamografice pentru depistarea precoce a cancerului mamar pentru femeile la risc din Regiunea Nord-Vest şi Vest, în cazul cancerului mamar.

”În restul țării este un program național de screening pentru cancerul de col uterin care funcționează din anul 2012 și care ar trebui să asigure gratuitatea testul Papanicolau pentru toate femeile cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani. Acesta se bazează pe centrele de informare și pe cabinetele medicilor de familie care știu să îndrume femeile spre centrele de recoltare unde se face testul gratuit”, a mai explicat medicul Florian Nicula.

Campania de vaccinare HPV în România

Campania gratuită de vaccinare împotriva HPV s-a reluat anul trecut în România. 28.169 de tinere din România au fost vaccinate împotriva virusului HPV în primul an în care campania de vaccinare s-a reluat după mai bine de un deceniu de pauză, potrivit HotNews.ro. Este prima campanie de vaccinare anti-HPV derulată în țara noastră după mai bine de 10 ani și după un eșec total al primei campanii, din anul 2008.

În luna septembrie 2021, fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, anunța că vaccinarea gratuită anti-HPV va fi extinsă oficial la fetele cu vârsta până la 18 ani. Campania de vaccinare împotriva HPV se adresa, până acum, doar fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani.

Simptomele cancerului de col uterin

În cele mai multe cazuri evoluția bolii în stadiile incipiente este silențioasă, simptomele apărând în momentul în care tumora este deja extinsă local. Sângerările nespecifice, în postmenopauza sau între cicluri sau la contact sexual sunt frecvente, conform totuldesprecancer.ro.

Alteori bolnava acuză o secreție vaginală (leucoree) persistentă, uneori cu striuri de sânge. Disconfortul sau durerea la contactul sexual (dispareunia) poate fi singurul simptom al unei femei tinere.

În faze avansate, când tumora invadează organele de vecinătate și ganglionii limfatici loco-regionali pot apărea dureri pelvine, lombare, tulburări de micțiune, sângerări rectale, edeme ale membrelor inferioare de cele mai multe ori unilateral secundare fenomenelor de compresiune extrinsecă prin blocuri adenopatice.

Factorii de risc pentru cancerul de col uterin

Fumatul – numeroși agenți chimici din fumul de tutun cresc incidența de două ori a acestui cancer la femeile fumătoare față de cele nefumătoare.

Medicamentele imuno-supresoare cresc riscul de cancer al colului uterin. Contraceptivele orale folosite timp de mai mult de cinci ani cresc riscul de două ori.

Multiparitatea (nașterile a mai mulți copii) prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer de col uterin spre deosebire de femeile care nu au deloc copii.

Comportamentul sexual – Multiplii parteneri sexuali cresc riscul unei femei de a dezvolta un cancer al colului uterin. Se pare însă că acest fapt este legat de riscul mai mare de infecție persistentă cu HPV; debutul precoce al vieții sexuale, de asemenea, este asociat cu un risc crescut.

Statutul socio-economic precar este asociat cu un risc crescut de a dezvolta un cancer al colului uterin. Este știut faptul că în țări cu nivel redus de trai incidența acestei boli este ridicată.

Antecedentele heredo-colaterale (mama, fiica sau rude de grad I diagnosticate cu un cancer al colului uterin) cresc riscul.

Statisticile mai arată că incidența în țara noastră privind cancerul de col uterin este de trei ori mai mare decât media UE iar mortalitatea prin acest cancer este pe primul loc la nivel mondial este al patrulea cancer ca frecvență.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net