Greşeli pe care le facem în Post

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Suntem în plin post al Crăciunului, perioadă care a început la 15 noiembrie şi durează până la 24 decembrie. Nutriţioniştii spun că este un post mai uşor, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin, şi care poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate dacă nu facem acele greşeli clasice.

Timp de 40 de zile, cine vrea să-şi purifice trupul trebuie să-şi ia adio de la carne, lapte, ouă şi derivate. Postul ajută la detoxifierea organismului, te vei simţi mai uşor, vei avea mai multă energie şi poate chiar vei da jos câteva kilograme. Asta dacă mănânci echilibrat şi moderat, fără să faci excese. Iată ce greşeli trebuie să eviţi. 

Nu te refugia în cartofi prăjiţi, covrigi şi pateuri vegetale, doar pentru că sunt „de post”. Aceste alimente sunt adevărate bombe calo-rice, iar la Crăciun te vei tre-zi cu câteva kilograme în plus. 

Nici  excesul de grăsimi vegetale bune nu e recomandat. „Mulţi au tendinţa să folosească mai mult ulei sau margarină decât de obicei, pentru a le ţine de foame. Iar acest lucru poate duce la creşterea în greutate pe durata celor 40 de zile de post. Sursele de grăsimi, fie ele şi sănătoase (ulei de măsline, nuci, alune, unt de arahide, seminţe, avocado şi nucă de cocos), ar trebui limitate”, vă sfătuieşte medicul nutriţionist Şerban Damian în cartea sa, “Ecuaţia slăbirii”.

Înlocuieşti laptele cu băuturi vegetale, cum sunt: laptele de soia, de cocos, de migdale.

simeon stalpnicul png

“Nu de puţine ori se întâmplă ca lactatele vegetale să fie destul de nesănătoase, mai ales în cazul celor care conţin o cantitate mare de zahăr, arome artificiale, agenţi de îngroşare sau conservanţi periculoşi. De exemplu, un brand popular de lapte de soia de la noi conţine 19 grame de zahăr pe porţie, ceea ce e o cantitate ameţitoare dacă ne gândim că este echivalentul a 5 linguriţe de zahăr”, atrage atenţia Dragoş Erceanu, reprezentantul unui brand de băuturi vegetale, sfătuindu-vă să citiţi cu mare atenţie eticheta fiecărui produs înainte de a-l cumpăra.

Atenţie la proteine! Dacă le excluzi pe cele animale, trebuie să suplineşti nevoile organismului cu proteine vegetale. Le găseşti în fasole, mazăre, soia, linte, alune, nuci, migdale, seminţe de dovleac, însă aproape toate alimentele, cu excepţia alcoolului şi zahărului, sunt surse de proteine (inclusiv cartofii, orezul, spanacul, broccoli, untul de arahide, tofu, laptele de soia etc.), mai spune Şerban Damian.

Nu uita de vitamina D! Potrivit nutriţionistului, alimentele de origine vegetală conţin insuficientă vitamină D, însă organismul o poate sintetiza prin expunere la soare (15 minute, de 2-3 ori pe săptămână, sunt suficiente). Consumă mai mult peşte (în zilele de dezlegare), ciuperci şi soia, pentru un aport optim de vitamina D.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net