Hameiul, “aurul verde” din natură, planta cu acțiune sedativă, tonică şi antispastică
Hameiul, această plantă medicinală, numită și „aurul verde“ sau „inima berii“, are numeroase și importante beneficii pentru sănătatea omului. Totodată, este o sursă excelentă de antioxidanţi.
Terapeuții scot în evidență faptul că hameiul are acțiune sedativă, tonică şi antispastică. Pe plan mondial, ţările producătoare de hamei sunt Cehia, Germania, Danemarca şi SUA. În țara noastră, hameiul creşte spontan pe lângă ape, în păduri și tufișuri.
Concluziile unui studiu american
Un studiu realizat în cadrul Universităţii din Washington, precizează că este bine ca această plantă să fie preluată de industria farmaceutică pentru realizarea de medicamente eficiente în tratarea diferitelor afecţiuni, printre care diabetul zaharat sau bolile de inimă.Tratamentele naturiste cu hamei, sunt apreciate ca un puternic somnifer. Substanțele cu efect sedativ din compoziția plantei sunt folosite în tratamentele care contribuie la reglarea tulburărilor nervoase și la vindecarea unor afecţiuni reumatismale și gastrice.
Popoarele germanice au studiat efectul hameiului
Popoarele germanice au studiat și au descoperit efectele miraculoase ale terapiei conurilor de hamei în asociere cu rădăcinile de valeriană, în combaterea insomniei, într-o cură de două săptămâni. Mai mult, de-a lungul timpului, s-a constatat că asocierea acestor două plante este un remediu mai eficient decât cel mai puternic somnifer de sinteză chimică (numit benzodiazepină). De asemenea, asocierea celor două plante asigură un somn liniștitor fără să provoace efecte secundare și dependențe, așa cum se întâmplă după administrarea medicamentelor de sinteză.
Conurile de hamei vă revigorează
Terapeuții susțin că, după o zi obositoare și stresantă, un ceai cu conuri de hamei vă revigorează. Turnați apă clocotită peste două linguriţe de hamei uscat şi mărunţit. Lăsați la infuzat zece minute, apoi ceaiul se îndulcește cu miere. Terapeuți recomamdă să se administreze două ceaiuri pe zi.