Hrana care vă ajută să alungați nopțile albe

simeon stalpnicul png
Laptele și carbohidrații, benefici pentru un somn liniștitSursa foto: Click.ro

Deseori, după o zi obositoare, nu avem un somn liniștit. Stresul indus de oboseala mentală intensă este cauza insomniilor cu care ne confruntă. În studiul ” Cum să alungăm nopțile albe”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne oferă câteva sfaturi nutriţionale care să ne ajute să ne bucurăm de un somn odihnitor:

Să reduceți drastic consumul de cofeină

Cel mai important lucru  este să reduceţi drastic consumul de cofeină. Atât cafeaua, cât şi ceaiul sau alte băuturi cu conţinut de cafeină, precum cola sau băuturile energizante, trebuie evitate după ora 15. Cofeina nu ameliorează oboseala, ci amână instalarea acesteia.

Cerealele şi laptele, bune pentru somn

Masa de seară este un factor important pentru instalarea unui somn liniştit. De aceea, meniul cinei nu trebuie să conţină condimente în cantitate mare şi nici mâncăruri grase, indigeste. De asemenea, evitaţi alimentele fermentate (brânzeturi, mezeluri) deoarece conţin tirozină, o substanţă care alungă somnul odihnitor. Nici un păhărel de alcool în plus nu atrage somnul, chiar dacă, temporar, provoacă o senzaţie de ameţeală. Pentru seară este ideală o cină uşoară, în care să predomine laptele şi carbohidraţii. Desigur, carbohidrații induc somnul şi trebuie să-i alegem încât să provină din cerealele integrale, din banane sau din miere. Laptele este bogat în triptofan, un aminoacid important, folosit de organism la producerea serotoninei, care induce un somn liniştit. Aceasta se găseşte în compoziţia bananelor, a fulgilor de ovăz şi a mierii.  Deci o porţie de fulgi de ovăz, în care adăugaţi puţină miere şi lapte semidegresat asigură o cină hrănitoare şi ideală pentru a atrage un somn liniştit. De asemenea, este indicat să mergeţi, în fiecare seară, la aceeaşi oră la culcare. Respectând aceste sfaturi, veţi constata că efectele dietei nu vor întârzia să apară.

Câte ore trebuie să dormim pe noapte

Specialiștii, preocupați să avem un somn liniștit,  susțin că adulţii trebuie să doarmă între şapte şi nouă ore pe noapte, iar copiii între nouă şi 11 ore.  Somnul odihnitor previne atacul cerebral, obezitatea şi tulburările de dispoziţie. Cei care nu dorm suficient, au tendinţa să consume mai multe dulciuri, astfel că, în scurt timp, acest „nărav” poate să conducă spre obezitate.

Regele Charles FOTO Getty Images jpg
BeFunky collage (6) jpg
meghan markle jpg
gyuri pascu si daniela marin
bianca dragusanu
cub botez tort liam png
foto1 visarion alexa la tribunal Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
reghe corina caciuc jpeg
tarom jpeg
sebastian burduja foto inquam Photos octav ganea
image
image
image
image
Printesa Diana Andrew Charles (sursa foto Hepta/colaj Click!)
vladimir putin si bomba nucleara
bec
foto1 visarion alexa la tribunal Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
botulism Sursă foto: Profimedia
Edward Snowden conferinta rusia sursa wikipedia jpg