Hrana potrivită pentru oase sănătoase

Ultima actualizare:

Când vine vorba de oase sănătoase, alimentaţia este foarte importantă. Calciul, magneziul, potasiul şi o serie de vitamine şi oligoelemente sunt esenţiale pentru menţinerea sănătăţii sistemului osos şi pentru a preveni osteoporoza. Citeşte mai multe în numărul de mai al revistei Click! Sănătate!

Nici o zi fără calciu

Cel mai important mineral care ajută la consolidarea rezistenţei osoase este calciul, esenţial şi pentru coagularea sângelui şi dezvoltarea unei musculaturi adecvate. Lactatele sunt surse importante de calciu, însă medicii avertizează că e imperativ să ştim cât mâncăm, indicat fiind să nu depăşim 100 g pe zi. În cazul lactatelor, mai puţin înseamnă mai mult, pentru că un consum mare are efectul opus, de a scoate calciul din oase. Dacă lactatele nu se regăsesc în stilul tău de alimentaţie,ia-ţi calciul din leguminoase (fasole, linte, năut), legume verzi (spanac, varză, kale, gulii, varză de Bruxelles, broccoli), migdale, somon sau sardine consumate cu tot cu oase.

Pentru a se fixa în oase, calciul are nevoie de vitamina D3, deci lipsa acestei vitamine duce la dureri musculare şi slăbiciune. Corpul nostru produce vitamina D3 atunci când faţa şi braţele sunt expuse la soare pentru 15-30 de minute. Pe lângă lumina soarelui, e bine să ne luăm această vitamină şi din alimentaţie. Gălbenuşul de ou, peştele gras (somon, hering, macrou, ton), ciupercile, laptele de soia sunt surse viabile de vitamina D3. 

Magneziul, susţinătorul sistemului osos

Acest mineral reglează hormonul care stimulează absorbţia calciului în oase, lipsa lui determinând o slăbire a sistemului osos. Aproximativ jumătate din magneziul aflat în corp se află în oase, iar restul în celulele ţesuturilor şi organelor, unde echilibrează diverse reacţii biochimice. Unele dintre aceste reacţii se leagă de funcţia musculară şi nervoasă, ceea ce înseamnă că o carenţă de magneziu duce la apariţia spasmelor şi înţepenirea muşchilor. Ia-ţi porţia de magneziu din seminţe de floarea-soarelui şi de susan, din nuci de caju şi braziliene, banane şi legume cu frunze verzi.

Potasiul, inamicul crampelor musculare

Prezent în spanac, avocado, cartofi dulci, roşii, fasole albă şi neagră, cartofi, sfeclă, banane şi caise uscate, potasiul reglează funcţia musculară şi nervoasă. Crampele musculare şi slăbiciunea pot fi rezultatul lipsei de potasiu. Acesta are şi rolul de a regla nivelul apei din celule şi de a împiedica pierderea de calciu la femeile aflate la menopauză, compensând efectele unei alimentaţii bogate în sare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
milionar foto pixabay jpg
ceas Titanic jpeg
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
sofer furios coada jpg
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net