Ia-ți un câine și o să ai o inimă sănătoasă. Cercetătorii au arătat că animalele de companie ne salvează viața

Ultima actualizare:

    Plimbările cu câinele, secretul unei inimi sănătoaseFoto: Shutterstock
Plimbările cu câinele, secretul unei inimi sănătoaseFoto: Shutterstock

Cel mai frumos sentiment este acela când animalul de companie îți arată dragostea lui. Cercetătorii americani au descoperit că un câine poate fi un bun cardiolog, pentru că persoanele care dețin un patruped pufos au o inimă mai sănătoasă decât restul oamenilor.

Studiul făcut în 2013, de Clinica Mayo, din Statele Unite ale Americii, pe un eșantion de 1769 de persoane, din Republica Cehă, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, a arătat că cei care au un câine ca animal de companie sunt au o stare fizică mult mai bună decât ceilalți. Voluntarii au fost aleși aleatoriu, însă niciunul nu a avut un istoric de boli cardiovasculare. 42% dintre oameni aveau în casă un prieten blănos, dar doar 24% creșteau câini, în timp ce 18% dețineau un alt animal. Fiecărui individ i s-au urmărit anumiți parametrii de sănătate folosiți de  ”Asociația Americană a Inimii”: presiunea sângelui, colesterolul, glicemia, nivelul de activitate fizică prestată zilnic, dietă, raportul greutate/înălțime și dacă era fumător sau nefumător.

Legătura dintre a avea un câine și o inimă ”vioaie” este evidentă

Concluziile studiului  au fost surprinzătoare: persoanele care dețin orice fel de animal au o inimă mai ”harnică” și un corp cu totul într-o stare mai bună. În cazul deținătorilor de câini rezultatele sunt de-a dreptul uimitor de bune. Ei au mai puține șanse să facă diabet, mai ales pentru că au, în general, glicemia, dieta și activitățile fizice la niveluri optime. Medicul cardiolog de la Clinica Mayo, Dr. Francisco Lopez-Jimenez, susține: ”A avea un câine îți ridică starea de bine în general, scade sentimentul de singurătate și depresia”. Dar există și rezultate mai puțin plăcute: iubitorii de animale au rezultate școlare mai scăzute și au mai mulți fumători în grupul lor.

Câinele îți salvează viața, tu i-o salvezi pe a lui

Experții, însă, au pus accentul pe faptul că nu este suficient să ții câinele în curtea din spatele casei. Efectele pozitive asupra sănătății tale provin tocmai din responsabilitatea pe care o ai față de el: plimbările, joaca, periatul și chiar spălatul de care depinde viața fericită a câinelui tău, se întorc în favoarea ta. Efortul fizic pe care îl depui făcând aceste activități, îi priesc de minune corpului tău. Conform site-ului specializat pentru îngrijirea câinilor, www.puppyleaks.com, sunt nenumărate moduri de a-i asigura partenerului tău un trai fericit și plin de bucurii. Poți să mergi cu el la o plimbare lungă, poate chiar un jogging prin parc, să îi cumperi jucării de calitate, pe care să le folosești cât de des ai ocazia, să îi oferi afecțiune ori de câte ori simți că este cazul și să încerci feluri noi de mâncare de câini. În schimb, câinele te ajută să scazi nivelul stresului, să scapi de stările depresive și îți stabilizează tensiunea arterială.

image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 04 octombrie sfantul mucenic ierotei episcopul atenei png
ardeal jfif
carte de identitate electronica jpg
lalla jpg
348626002 257237036847126 7114836432892579766 n jpg
empatie scaun cu rotile pacient shutterstock 1562124124 jpg
Bordel Constanta jpg
buzau smochine1  jpg