Iată cauzele mirosului neplăcut al gurii!
Specialiștii britanici au analizat peste 100.000 de persoane cu vârste cuprinse între 10 și 80 de ani, de ambele sexe pentru a descoperi principalele cauze ale halitozei, mirosul neplăcut al respirației.
În ciuda reclamelor de la televizor, 47,2% dintre persoanele analizate între 2010 și 2017 aveau grijă să se spele pe dinți de două ori pe zi și foloseau apă de gură, însă mirosul insuportabil al ”vorbitoarei” persista. Este adevărat, principala cauză a respirației urât mirositoare este bacteria care se dezvoltă între dinți și care apare din cauza unei igiene precare. Din cauza igienei precare apar afecținile gingivale și rămânem fără dinți în gură. Un alt factor este cafeaua și alcoolul, dar și usturoiul, ceapa, prazul și alte picanterii care ”ne pică” un pic greu sau ne ”deranjează” la stomac.
Evident, halena tabagică este și ea insuportabilă, cu atât mai mult cu cât fumatul pătează dinții, irită gingiile și afectează grav glandele responsabile cu gustul. O alimentație săracă în carbohidrați este și ea o altă cauză a halitozei, pentru că organismul e obligat să transforme în energie grăsimea din organism și acest proces afectează ”parfumul respirației”.
Medicamentele sunt și ele responsabile de respirația urâtă și un exemplu în acest sens îl constituie nitrații, care sunt recomandați în tratarea anginei. Spray-ul de astm atacă smalțul dinților și stimulează dezvoltarea unei flore bacteriene bucale responsabile cu un miros neplăcut. Pe ultimele poziții se află afecțiuni medicale precum diabetul și boli ale plămânilor, gâtului (bronșite sau sinuzite) care au ca și consecință o respirație respingătoare. Indiferent de cauză, specialiștii britanici consultați de Daily Mail le recomandă celor cu halitoză să viziteze medicul specialist în vederea tratării corespunzătoare a afecțiunii de care suferă. Și asta pentru că simpla înlocuire a pastei de dinți sau o vizită la dentist s-ar putea să nu rezolve problema.