Iată ce rişti dacă te deshidratezi
Infecţiile urinare apar în lipsa lichidelor
Crezi că deshidratarea se iveşte rareori, când corpul e privat de apă mai mult timp?
Nu e chiar aşa! Dacă nu atingi necesarul tău zilnic de apă, vei vedea că pierzi din vitalitate, te concentrezi mai greu şi eşti mai nervos.
Acestea sunt doar câteva semnale pe care ţi le dă organismul, pentru că, în profunzime, el are mult de suferit: procesele metabolice se desfăşoară mai încet, ducând la acumulări de grăsimi, toxinele se elimină mai greu, imunitatea scade, sângele devine mai dens şi creşte riscul de apariţie a cheagurilor.
De asemenea, rinichii funcţionează anevoios, favorizând infecţiile urinare şi formarea pietrelor, digestia este mai lentă, provocându-ţi greţuri, lipsa poftei de mâncare, balonare sau gaze intestinale.
Vara, pericolul deshidratării este cu atât mai mare cu cât transpiri mai mult.
Urmările pierderilor de apă
Atunci când te simţi deshidratată, simţi nevoia să bei repede ceva rece, mai ales pe căldurile de afară.
Din păcate, pe cât de repede se consumă aceste lichide, pe atât de rapid se elimină. În plus, se creează un dezechilibru în organism, pentru că o cantitate prea mare de apă dintr-odată scade concentraţiile mineralelor, cum sunt potasiul şi sodiul.
Acestea sunt motivele pentru care este mai bine să bei apă sau ceaiuri medicinale la temperatura camerei, treptat. Reţine şi că băuturile care conţin alcool, precum şi cele bogate în cafeină, te deshidratează.
Când e cazul să te alarmezi
Nu ezita să bei apă la cele mai mici semne de deshidratare:
- sete intensă;- gură uscată; - scădere a poftei de mâncare;- piele uscată;- moleşeală;- ameţeli;- somnolenţă;- palpitaţii;- urină în cantităţi mici. şi de culoare galben-închis.
Ce afecţiuni pot duce la deshidratare
Pierderea de lichide într-un timp foarte scurt poate apărea când ai:
- febră, ca urmare a expunerii la soare ori după exerciţii fizice epuizante- arsuri sau alte leziuni ale pielii- diaree sau episoade repetate de vărsături- diabet