Iată de ce pot fi periculoase semipreparatele!
Nuggets de pui- la fel ca şi hot dog-ul. Aceste bucăţele de pui se află în topul preparatelor industriale. Deşi ai putea avea impresia, datorită denumirii, că acest produs este bogat în proteine, de fapt mai mult de 50% este grăsime şi carbohidraţi. În general, nuggets-ul de pui se prepară prin prăjire într-un ulei care conţine grăsimi trans.
Acestea pot cauza deformări ale membranei celulare şi dezvoltarea bolilor metabolice, precum diabetul. Iar aditivii utilizaţi pentru conservare reprezintă un alt motiv pentru ca acest produs să fie exclus din alimentaţie.
Biscuiţii, prăjiturile, brioşele, sărăţelele. Toate aceste produse fac obiectul unei singure categorii, întrucât problemele de sănătate asociate consumului lor sunt identice. Pe lângă nivelul ridicat de zahăr şi sare, cele mai multe dintre dulciurile din comerţ conţin grăsimi trans.
Acestea sunt mai ieftine în comparaţie cu grăsimile sănătoase, deci mai profitabile, prelungesc termenul de valabilitate al produsului şi îi îmbunătăţesc textura.
Dar pe de altă parte, grăsimile trans sunt foarte periculoase, având efecte nocive asupra sistemului cardiovascular şi nu numai. De aceea, înainte să cumperi ceva e bine să studiezi lista de ingrediente a fiecărui produs şi evită-le pe cele care conţin cuvinte ca "hidrogenat" sau "parţial hidrogenat".
Carne prelucrată. Marea majoritate a produselor din carne procesată, în special mezelurile, conţin o cantitate imensă de sare, nitrat de sodiu şi alţi conservanţi, arome artificiale, materiale de umplutură ieftine şi nesănătoase şi carne separată mecanic.
Aceste alimente au fost atât de prelucrate în condiţii de căldură extremă şi presiune, încât orice valoare nutritivă a dispărut în procesul de producţie, proteina fiind denaturată.
Batoanele cu cereale. Poate vei fi surprins să le vezi pe lista preparatelor nesănătoase, dar aici le este totuşi locul. Marketingul batoanelor cu cereale e foarte înşelător. Ele sunt cotate pe piaţă ca fiind foarte sănătoase, când de fapt nu sunt deloc.
Asta înseamnă că oamenii au tendinţa să consume cât mai multe amăgindu-se cu ideea că mănâncă ceva ieftin, sănătos şi gustos. Iar părinţii sunt încântaţi că le dau aşa ceva copiilor, dar nu-şi dau seama că aceste batoane nu sunt mai bune ca o bomboană. Contrar celor scrise pe ambalaj sau celor auzite la reclame, aproape toate mărcile de batoane cu cereale conţin sirop de fructoză de porumb.
Dacă nu crezi, du-te într-un supermarket şi găseşte o cutie cu batoane, care să nu aibă în compoziţie acest ingredient nociv. Vei fi surprins! Deşi se spune că sunt făcute cu miere şi sirop de arţar, citeşte eticheta cu ingredientele. Uneori sunt pline de grăsime, inclusive grăsime trans şi mult sodium.