Ienupărul ne ocrotește sănătatea și scapă organismul de toxine

Ultima actualizare:

    Ienupărul are numeroase proprietăți benefice pentru sănătatefoto: pixabay.com
Ienupărul are numeroase proprietăți benefice pentru sănătatefoto: pixabay.com

Ienupărul, un arbust conifer totdeauna verde, are efecte terapeutice remarcabile. Semințele cu înveliș căros, numite impropriu fructe, sunt folosite drept condiment cu numele de ienibahar.

În terapeutică, se folosesc în special semințele de ienupăr, care se recoltează în intervalul octombrie-decembrie, când sunt coapte. Boabele acestei plante conțin uleiuri volatile, zahăr invertit, grăsimi, substanțe proteice, acizi organici, dar și săruri minerale de calciu și potasiu.

Mai ales datorită conținutului bogat de uleiuri volatile, ienupărul are acțiune analgezică, antiseptică, respiratorie, antitusivă, cicatrizantă, puternic diuretică, sedativă, sudorifică. Planta este apreciată pentru acțiunea sa puternică de dezintoxicare și eficientă în regimul de slăbire, dar și în disfuncțiile renale și afecțiunile cardiac. De asemenea, ienupărul este benefic în tratarea infecțiilor urinare și în boli ce țin de retenția apei în organism, în reumatism și în revigorarea rădăcinii părului.

Specialiștii recomandă planta în tratarea a numeroase afecțiuni: digestive, nervoase, reumatismale, ale tractului biliar, dar și în anxietate, apetit alimentar excesiv, ascită , bronșite acute și cronice, cistită, ciroză, depresie, diabet, balonare, colite, mâini și picioare umflate, paraziți intestinali, pneumonie, obezitate, SIDA, scleroză în plăci (ca adjuvant), litiază renală, stimularea circulației perfierice, dureri articulare și musculare, tumori ulcerate.

Atenție!

  • Se recomandă să nu fie depășită doza maximă zilnică de 10 grame, pentru a se evita problemele digestive, iritațiile renale și cele la nivelul gurii.
  • Cura cu ienupă va dura maxim 4 săptămâni, va fi urmată de minim 3 săptămâni de pauză, apoi se poate relua. S-a constatat că o cură prea îndelungată cu ienupăr are ca urmare pierderea potasiului din organism, scăderea excesivă a glicemiei, hipotensiune și hipocalcemie.

Cum se administrează ienupărul

Boabele de ienupăr se mai numesc și ienibahar
Boabele de ienupăr se mai numesc și ienibahar

Pulbere

Boabele de ienupăr se macină într-o râșniță de cafea, iar praful obținut se ține sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu puțină apă. Pulberea se administrează zilnic, de 3-4 ori, în funcție de afecțiune și totdeauna cu 15-30 de minute înaintea meselor principale.

Boabe

Boabele se zdrobesc în gură. În prima zi se consumă 4 boabe, apoi doza crește zilnic cu câte o boabă până se ajunge la consumul a 15 boabe. În continuarea acestei cure, doza scade cu câte o boabă până se ajunge din nou la 4. S-a constatat că această cură este una dintre cele mai eficiente pentru curățarea organismului de toxine.

Infuzie

Peste două lingurițe de boabe zdrobite se pun 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute și se strecoară. Zilnic, se consumă câte două căni. În cazurile de angină, afte sau pentru gargară, infuzia se prepară mai concentrată.

Tinctură

50 de grame de boabe măcinate se pun într-o sticlă, iar deasupra se toarnă 250 ml de alcool de 70 de grade. După 15 zile, timp în care sticluța se agită zilnic, soluția se strecoară. Se administrează câte 20 de picături de trei ori pe zi, diluate cu puțină apă.

Sub formă de frecție, tinctura este utilă și în tratarea reumatismului.

Ulei de masaj

3 ml de ulei volatil de ienupăr (procurat de la Plafar) se pun în 100 ml de ulei de măsline sau de floarea-soarelui. Această soluție se folosește pentru masaj și ajută la relaxarea durerilor musculare, articulare și în afecțiunile bronho-pulmonare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
bucuresti storia jpg
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net