Importanţa vitaminei C în organism
Când vine vorba despre apărarea organismului de răcelile de sezon, vitamina C este substanţa care ne ajută în lupta cu infecţiile. Însă rolul ei nu se termină aici, are o acţiune benefică multiplă, motiv pentru care trebuie să avem grijă să nu ne lipsească niciodată.
Vitamina C este o vitamină solubilă în apă, un puternic antioxidant care, împreună cu vitaminele A şi E, apără organismul de radicalii liberi şi de stresul oxidativ. E antiinfecţioasă, tonifiantă, antitoxică, participă la asimilarea de către organism a fierului, măreşte rezistenţa vaselor sanguine, contribuie la formarea globulelor roşii, a dinţilor şi oaselor, diminuează perioadele de convalescenţă. Totodată, reglează nivelul glicemiei şi al colesterolului, distruge toxinele acumulate în organism şi participă la transformările chimice ale proteinelor, li--pi-delor şi glucidelor, la formarea substanţelor intercelulare. Prezenţa vitaminei C în organism împiedică depunerea grăsimilor la nivelul ficatului şi asigură funcţionarea normală a celulei hepatice, are acţiune antialergică şi scade incidenţa apariţiei de cheaguri în vasele sanguine.
Un excelent antiinfecţios
În timpul infecţiilor respiratorii, nivelul de vitamina C din globulele albe creşte în primele zile, potenţând activitatea antiinfecţioasă a acestora. Riscul îmbolnăvirii de pneumonie este considerabil scăzut la persoanele care au o cantitate suficientă de vitamina C în organism. În cazul afecţiunilor virale, vitamina C acţionează prin fragilizarea structurii virusului. Vitamina C este eficientă şi în cazul poliomelitei, al herpesului, al hepatitelor A şi B, precum şi în cazul bolii Zona Zoster.
Surse naturale de vitamina C
Pentru a asimila cât mai mult din vitamina C, e recomandat ca legumele şi fructele care conţin vitamina C să fie consumate în stare crudă sau să fie preparate uşor la aburi. Orice procedeu de încălzire (fierbere, coacere, prăjire) la peste 60 de grade inactivează vitamina C. Încercaţi să consumaţi cât mai multe din legumele şi fructele următoare: pătrunjel (frunze), ardei iute, broccoli, hrean, varză de bruxelles, conopidă, gulii, spanac, varză roşie, varză creaţă, arpagic, pătrunjel rădăcină, păpădie (frunze, tije), roşii, cartof dulce, ridichi, păstârnac, praz, varză murată, fasole verde păstăi, sparanghel, dovlecei, usturoi, salată verde, andive, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, anghinare, ceapă, măceşe, cătină, coacăze negre, kiwi, lămâi, portocale, grepfruit, mango, căpşuni, coacăze roşii, pepene galben, mandarine, ananas, kaki, agrişe, zmeură, afine, mure, gutui, mere, avocado, banane, rodii.
Carenţa de vitamina C
Lipsa vitaminei C din organism poate provoca scorbut, boală care cauzează hemoragii, pierderea dinţilor şi umflarea gingiilor, vindecarea lentă a rănilor şi fracturilor, încheieturi umflate sau dureroase, apariţia de umflături şi vânătăi pe suprafaţa pielii, sângerări nazale, probleme digestive, lipsa poftei de mâncare, articulaţii dureroase. Aporturile nutriţionale recomandate de vitamina C sunt de 35 pâna la 65 mg pe zi pentru copil, de la 60 la 100 mg pentru adulţi şi adolescenţi. Atenţie! Nu depăşiţi dozele recomandate, pentru că nici excesul de vitamina C nu este de trecut cu vederea. Mai ales suplimentele alimentare în doze mari pot provoca vomă, diaree şi pot favoriza formarea pietrelor la rinichi. Deloc de neglijat este faptul că vitamina C în exces poate reduce efectul medicamentelor anticoagulante, cum este warfarina, crescând riscul de formare a cheagurilor de sânge.