În anotimpul rece, o ceașcă de cacao este un tonic ideal

Ultima actualizare:

    O ceașcă de cacao neîndulcită reduce riscul problemelor vasculare Foto: Pixabay.com
O ceașcă de cacao neîndulcită reduce riscul problemelor vasculare Foto: Pixabay.com

Numeroase studii de laborator au scos la iveală că pudra de cacao este un izvor de substanțe active: minerale, precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alături de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9).

Cercetătorii americani pledează pentru consumul de băuturi preparate din cacao, deoarece acestea conțin numeroase flavonoide. În compoziția bobului de cacao se regăsesc importante substanţe active: catechine, epicatechine și flavonoli, substanțe cu proprietăţi puternic antioxidante. De-a lungul cercetărilor, aceşti antioxidanţi au demonstrat că reușesc să limiteze riscul îmbolnăvirii de afecţiuni grave cum ar fi : diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. De asemenea, cercetările au demonstrat că un consum consecvent de cacao contribuie la buna funcţionare a creierului, încetinind, în acelaşi timp, şi procesul de îmbătrânire a organismului.

O ceașcă de cacao neîndulcită reduce riscul problemelor vasculare 

Mai ales în anotimpul rece,  pentru persoanele care preferă preparatele  din cacao, o ceaşcă de cacao neîndulcită, adăugată în lapte, cu un procent redus de grăsime, este un tonic ideal, deoarece reduce riscul problemelor vasculare.

Iată concluziile unui studiu elocvent, realizat în America    

Concluziile unui studiu recent, realizat în America, au evidențiat valoarea terapeutică a pudrei de cacao.  La studiul respectiv au participat 142 de persoane, bărbaţi şi femei cu vârste care depășeau 70 de ani. Subiecții au băut zilnic câte o ceaşcă de cacao preparată din 40 de grame de pudră de cacao neîndulcită şi lapte degresat. În paralel, un alt lot de subiecți au consumat doar lapte simplu. Mai mult, unii subiecți aveau antecedente de boli de inimă în familie, erau fumători sau obezi. În grupa subiecților care au consumat cacao s-a observat o  creştere a nivelului de colesterol bun, acesta având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante, aşa cum s-a menţionat într-un raport apărut de curând  în American Journal of Clinical Nutrition.  În același timp,  participanţii la studiu nu au urmat un tratament cu  vitamine sau cu suplimente alimentare pe durata testelor, consumând doar ceașca de cacao oferită de cercetatorii din cadrul Universităţii Washington din St. Louis. După o lună, cercetătorii acestui for științific american au observat că subiecţii care au consumat zilnic cacao neîndulcită și lapte degresat aveau un risc mai redus de a se confrunta cu probleme cardiovasculare, în comparaţie cu subiecții care, în acest interval, au consumat doar lapte simplu.   

Cosumul de cacao reglează nivelul tensiunii arteriale

Consumul de cacao reglează nivelul tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte sănătatea vaselor sanguine. De aceea, specialiştii recomandă celor care suferă de hipertensiune arterială să bea zilnic un preparat delicios obţinut dintr-o linguriţă de cacao şi din lapte degresat neîndulcit.

Pudra de cacao menține buna dispoziție

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, menționează în studiul ”Sănătatea noastră” efectul benefic al pudrei de cacao asupra stării noastre de sănătate: ” Pentru a ne păstra buna dispoziţie, cacao  vine în ajutorul nostru. Substanţele active din boabele aromate stimulează eliberarea endorfinei şi serotoninei, substanţe numite ”hormonii fericirii”. De aceea, pentru a alunga tristeţea, vă recomand să beţi o ceaşcă de cacao şi starea voastră de spirit se va îmbunătăţi vizibil”.  

Ceașca de cacao nu dă dependență

Cercetătorii americani au constatat că ceașca de cacao sau de ciocolată, băută fierbinte, are un efect mult mai bun decât aceeași cantitate de ciocolată consumată sub formă de bomboane sau de tabletă. Explicația ar fi următoarea: când avem în fața noastră ceașca de ciocolată aburindă, simțim aroma extraordinară a băuturii care ne influențează simțurile, contribuind la creșterea secreției de serotonină, ce ne transmite o stare de bine. Mai mult, băutura fierbinte este asimilată mai repede de organism, în comparație cu un aliment rece. De aceea, o ceașcă de cacao sau de ciocolată fierbinte, băută dimineața la micul dejun, este o sursă de bună dispoziție pentru toată ziua. Specialiștii susțin că, spre deosebire de cafea, cacao sau ciocolata nu dau dependență. 

Consumată cu moderație, ceașca de ciocolată ne prelungește viața

Statisticile au constatat că  iubitorii acestei delicatese trăiesc mai mult în comparație cu persoanele care, din diverse motive, evită consumul de ciocolată. Chiar dacă medicii  nu prea recomadă consumul de ciocolată, datorită faptului că are multe calorii și că, uneori, provoacă alergii în cazul copiilor, consumată cu moderație, ceașca de ciocolată ne prelungește viața.   

Ciocolata alungă virușii

Aroma ciocolatei are efecte extraordinare asupra organismului: eliberează o cantitate importantă de imunoglobulină A, substanță care produce anticorpi, protejând organismul uman de viruși.  

Flavonoidele conținute de cacao previn îmbătrânirea precoce

În forma actuală, ciocolata a apărut în anul 1875, în Elvetia, iar elvețienii sunt cei mai mari consumatori de ciocolată, urmați de englezi.  Ciocolata are efect cardioprotector când  are un conţinut de minimum 70% cacao. În acest caz,  ciocolata este o sursă eficientă de flavonoide, substanţe renumite pentru proprietăţile antioxidante. Cercetările au dovedit că flavonoidele previn ateroscleroza și împiedică depunerile de grăsimi pe pereţii vaselor sangvine. Totodată, s-a demonstrat, că flavonoidele din cacao previn îmbătrânirea precoce şi chiar cancerul.

Reţetele săptămânii

Ciocolată caldă antistres 

Cum se prepară, cum se consumă

Ingrediente: 6 linguri de cacao, 2 linguri de zahăr brun, 4 linguriţe de miere, 6 linguri de amidon de porumb, 3 linguri de lapte degresat. Preparare: Se amestecă zahărul cu mierea foarte bine;  se adaugă  treptat cacao, apoi amidonul şi, în final, laptele. Toate ingredientele se amestecă foarte bine cel puţin cinci minute. 

Recomandare: Acest sortiment de ciocolată este recomandat îndeosebi persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale susţinute, dar şi anemicilor.

Ciocolată caldă cu 120 calorii, cu efect revigorant

Ingrediente: O cană de lapte degresat neîndulcit, trei  linguri de cacao şi îndulcitorul preferat (un pliculeţ sau o linguriţă  de zahăr invertit). Preparare: Ingredientele se amestecă bine, până când se dizolvă.

Recomandare: Deși ciocolata obținută are un conținut caloric redus, efectul său este revigorant și trebuie băută în zilele cu un program foarte încărcat. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Ben (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bona filipineza FOTO Work from Asia jpg
dealul momaia  jpg
japonia pixabay jpg
unghii pixabay jpg
serial skyshowtime agentia jpg
De ce ai nevoie pentru un sistem de încălzire bine pus la punct (2) jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
Accident Adina Ghervase png
image
actualitate.net
image
actualitate.net