În anotimpul rece, scorțișoara este un tratament excelent în lupta cu răceala și gripa
De secole, scorțișoara este apreciată pentru nenumeratele ei virtuți terapeutice, de la acțiunea sa antivirală până la cea antibiotică. Mai ales în sezonul rece, când răceala și gripa fac numeroase victime, un leac eficient și la îndemâna noastră este scorțișoara. Aromatul medicament se poate administa sub formă de pulbere, decoct, ulei, tinctură sau de sirop de scorțișoară.
Pudra de scorțișoară: se administrează câte un vârf de cuțit de pudră cu puțin ceai cald, de două –trei ori pe zi.
Decoctul de scorțișoară este benefic în stările gripale și se prepară astfel: fierbeți o jumătate de linguriță de scorțișoară, timp de un minut, într-o cană cu apă. După aceea, acoperiți vasul timp de cinci minute, strecurați licoarea și beți cât timp decotul este cald.
Tinctura de scorțișoară se prepară astfel: peste un pliculeț cu pudră de scorțișoară turnați un pahar de alcool alimentar de 40 grade. Ingredientele se lasă la macerat timp de 15 zile; după acest interval, tinctura poate fi folosită după sfatul medicului de familie. Totdeauna tinctura se păstrează la rece.
Siropul de scorțișoară se prepară destul de ușor în casă: Într-un litru de apă fierbeți la foc potrivit, trei linguri rase de scorțișoară un interval de 15 minute, apoi adăugați 500 ml de miere. După ce se adaugă mierea, siropul este lăsat să mai clocotească circa două minute. Când se mai răcește puțin, siropul se toarnă în sticle care se păstrează la frigider. Mai ales în perioada epidemiilor, se adaugă câte două lingurițe de sirop la o cană de ceai cald, de două ori pe zi. Uleiul de scorțișoară, procurat de la unitățile Plafar, este eficient pentru aromaterapie la tratamentele externe: masaj, băi sau inhalații. Acest preparat din scorțișoară nu se folosește intern. În amestec cu ulei de măsline ( două lingurițe ulei de scorțișoară plus o linguriță de ulei de măsline), acest preparat ține în frâu primele semne de răceală.