Infecţia HPV, cea mai întâlnită boală cu transmitere sexuală. Sfaturi de la specialişti în obstretică-ginecologie

Ultima actualizare:

    Infecţia cu virusul papiloma uman (virusul este cunoscut sub denumirea de HPV), este cea mai întâlnită boală cu transmitere sexualăfoto: shutterstock
Infecţia cu virusul papiloma uman (virusul este cunoscut sub denumirea de HPV), este cea mai întâlnită boală cu transmitere sexualăfoto: shutterstock

Infecţia cu virusul papiloma uman (virusul este cunoscut sub denumirea de HPV), este cea mai întâlnită boală cu transmitere sexuală. Există peste 100 de tulpini ale virusului HPV. Unele dau leziuni benigne (precum verucile), altele evoluează spre cancer de col uterin. Depistarea precoce a infecției genitale cu papilomavirusuri sau virusurile papiloma umane (HPV) este o modalitate eficientă de prevenire a cancerului de col uterin.

În articolul de mai jos, Dr. Dmour Rashad, Medic Specialist obstetrică/ginecologie, ne spune tot ce trebuie să ştim despre virusul HPV.

"Virusul Papiloma Uman este cea mai întâlnită infecţie virală a aparatului reproducător şi provoacă o gamă largă de afecţiuni, atât la femei cât şi la bărbaţi, inclusiv leziuni precanceroase care pot evolua către cancer.Infecția cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere prin contact sexual, indiferent dacă acesta este protejat sau nu. Se estimează că peste 50% dintre adulții activi sexual au avut sau au o infecție cu HPV. Dobândirea infecției cu HPV este strâns legată de comportamentul sexual. Numărul crescut de parteneri sexuali și debutul timpuriu al activității sexuale reprezintă riscuri majore de infectare cu HPV.Virusul HPV se infiltrează în mucoase sau în piele, iar majoritatea persoanelor purtătoare nu prezintă niciun simptom al infecției.În prezent, sunt cunoscute peste 100 de tulpini de HPV, dintre care 12 sunt definite ca HPV cu risc oncogen crescut, adică cele care pot cauza cancer: tipurile 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59. De asemenea, conform Agenţiei Internaţionale pentru Studiul Cancerului, există și tipuri suplimentare pentru care există dovezi limitate de carcinogenitate: HPV tipurile 68 şi 73. Tipurile de cancer cauzate de HPV sunt cancerul de col uterin, cancere ale organelor genitale feminine sau masculine, cancer de anus si cancere ale regiunii orofaringeale (cancere ale gurii, ale corzilor vocale).La femei, Virusul Papiloma Uman (HPV) este cauza principală a cancerului de col uterin. Tipurile HPV 16, 18, 45 și 31 au cea mai mare frecvență în această cazuistică.Din păcate, statisticile plasează România printre primele locuri în Europa în privința incidenței cancerului de col uterin (aproape jumătate din patologia oncologică la femei) și a mortalității provocate de acesta.

Teste și analize necesare:

Testul Papanicolau este foarte important. Prin acest test se verifică modificările celulelor cervicale cauzate de HPV, precum și alte modificări precanceroase, ceea ce permite diagnosticul și tratamentul preventiv al afecțiunii. Altfel spus, atunci cand este efectuat anual, testul Papanicolau identifică din timp celulele anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase. Cancerul este o maladie care, descoperită timpuriu, poate fi vindecată complet în multe cazuri, ca urmare a modernizării mijloacelor de tratament.Există posibilitatea evidențierii infecției HPV, chiar dacă nu sunt semne sau simptome vizibile, cu ajutorul Testului HPV, cunoscut și sub denumirea de Test de Genotipare HPV. Acest test se face prin analiza unei probe de secreții și recunoașterea AND-ului viral al tulpinilor cancerigene HPV, dacă acestea sunt prezente în celulele mucoasei, asemanător probei preluate pentru testarea Babeș Papanicolau. Recoltarea poate fi făcută o singură dată pentru ambele teste, atât pentru Babeș Papanicolau, cât și pentru Testul HPV.Colposcopia: se realizează de către medicul ginecolog cu ajutorul unui instrument medical numit colposcop, care luminează și măreste vizual suprafața colului uterin. Badijonarea cu o soluție de acid acetic a colului în timpul examinării determină evidențierea celulelor infectate cu HPV.

Tratamentul HPV:

Nu există tratament care să conducă la eliminarea completă a virusului, ci doar la ameliorarea simptomelor. Altfel spus, sunt tratate efectele, nu cauza primară. Totuși, cele mai multe tulpini de virus HPV dispar de la sine, fiind neutralizate de sistemul imunitar.

Tratamentul condiloamelor genitale cauzate de infecția HPV:

- cauterizare chimică;- aplicarea unor substanțe speciale, chemotactice;- criochirurgie (înghețare);- electrocauterizare;- tratament cu laser;- cură chirurgicală, pentru tratarea condiloamelor de dimensiuni mari.În toate cazurile, sunt necesare consultații medicale periodice, deoarece condiloamele pot recidiva după tratament.

Tratamentul displaziei de col uterin:

În cazul displaziilor ușoare, fără risc crescut, se recomandă Testul Babeș-Papanicolau la interval de 3-6 luni, deoarece displazia ușoară se poate vindeca fără tratament.

În cazul leziunilor cervicale severe, se recomandă:

- îndepărtarea țesutului afectat și monitorizarea după tratament, test Babeș-Papanicolau la interval de 3-6 luni;- rezecție cu ansă diatermică (ERAD);- vaporizare cu laser;- chirurgie (conizație).

Metode de prevenție - vaccinarea HPV:

În prezent, infecția cu tulpini de HPV înalt oncogene poate fi evitată, deoarece există posibilitatea vaccinarii, înainte ca o persoană să fie infectată.Cele mai recente vaccinuri anti-HPV conferă imunitate pentru infecțiile cu tulpinile de Virus Papiloma Uman răspunzătoare pentru majoritatea leziunilor precanceroase tipice cancerului de col uterin, dar și pentru cele ale cancerelor de vagin, vulvă și anal. Vaccinul se poate face până la vârsta de 45 de ani", a spus Dr. Dmour Rashad, Medic Specialist obstetrică/ginecologie şi Doctor în Ştiinţe Medicale, cu 12 ani de experienţă dedicați nevoilor şi sănătății femeilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net