Infecţiile repetate duc la probleme grave
Ce sunt
Sistemul imunitar este bariera de protecţie a organismului. El este format dintr-un ansamblu de organe, ţesuturi şi celule care eliberează proteine, numite anticorpi, dar şi un anumit tip de celule albe (limfocite). Limfocitele au rolul de-a ne apăra de bacterii, virusuri sau paraziţi care pot duce la declanşarea infecţiilor. În cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar primeşte semnale false şi nu acţionează doar împotriva eventualelor ameninţări externe, ci atacă ţesuturi şi organe sănătoase din organism, ceea ce poate duce la încetarea funcţionării acestora.
Din ce cauză apar
În anumite cazuri, sistemul imunitar „se dă peste cap" fără să aibă un motiv anume, însă în alte situaţii substanţele străine care pătrund în organism au o compoziţie asemănătoare cu o altă substanţă care se găseşte de obicei în corpul tău. Sistemul imunitar nu le poate deosebi şi din acest motiv atacă şi celulele sănătoase. Şi în momentul în care unele substanţe din corp îşi modifică structura, sistemul imunitar le poate percepe drept o ameninţare şi în consecinţă va produce anticorpi împotriva lor. De asemenea, infecţiile repetate, stresul, vaccinarea excesivă şi anumite medicamente pot duce la declanşarea bolilor autoimune.
Cum se pune diagnosticul
Până acum, s-au identificat în jur de 80 de afecţiuni care au caracter autoimun, ceea ce face diagnosticarea dificilă, întrucât semnele lor sunt foarte variate. În plus, simptomele nu se manifestă zi de zi, ci dimpotrivă, pot trece intervale mari de timp până pot provoca probleme de sănătate. Sunt necesare teste de depistare în cazul unor afecţiuni, în timp ce pentru altele este nevoie de o monitorizare îndelungată a simptomelor, până la stabilirea unui diagnostic corect. Cele mai multe boli autoimune afectează sistemul osos şi cel digestiv, iar printre cel mai des întâlnite simptome se numără oboseala cronică, febra, durerile articulare şi musculare, starea generală de rău şi erupţiile la nivelul pielii.