Insolaţie. Când apare şi cum te protejezi de insolaţie

Ultima actualizare:

    Evită să ieşi afară în orele în care soarele arde cu putere foto: click!pentrufemei
Evită să ieşi afară în orele în care soarele arde cu putere foto: click!pentrufemei

Insolaţia este o urgenţă medicală. Se poate muri din această cauză. Sunt câteva reguli de bun-simţ care ne ajută să ne protejăm de insolaţie şi să nu îngroşăm rândurile pacienţilor cu urgenţe grave care ajung la camerele de gardă. Printre aceste reguli se află şi evitarea soarelui puternic, chiar dacă pare aprope o glumă pe timp de vară.

Chiar dacă este vară şi iubim să stam ore întregi la plajă, medicii ne recomandă să fim cu băgare de seamă atunci când ne expunem la soare. Insolaţia poate apărea oricând dacă nu suntem atenţi.  În mod normal, organismul uman are o serie de mecanisme de adaptare la temperaturi ambientale înalte, prin care îşi menţine o temperatură constantă. În condiţii de temperaturi ridicate, metabolismul general scade, iar creşterea transpiraţiei şi vasodilataţia periferică favorizează pierderea de căldură. În momentul în care această capacitate de adaptare este depăşită apar simptomele hipertermiei.

Există o anumită gradare a simptomelor ce apar la expunerea excesivă la soare.

Iniţial se instalează “epuizarea de căldură”. Este o stare ce se manifestă prin creşterea temperaturii corpului peste 37°C. Pacientul prezintă cefalee (dureri de cap), greaţă, vărsături, ameţeli, tahicardie (creşterea ritmului bătăilor inimii), scăderea tensiunii arteriale, dureri şi crampe musculare, oboseală şi slăbiciune.

„Cei mai afectați de epuizarea termică sunt copiii și vârstnicii, pacienții cu patologie cardiovasculară și obezii precum și cei care stau în apartamentele  încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiționat”, spune dr Tudor Ciuhodaru, medic în medicina de urgenţă, la Spitalul „Nicolae Oblu” Iaşi.

În cazul expunerii mai severe la temperaturi ridicate şi nu există nici o hidratare corect se ajunge la “insolaţie”. Aceasta este o stare caracterizată prin creşterea temperaturii corpului peste 40° C (temperatura centrală măsurată intrarectal), tegumente uscate şi fierbinţi, oboseală extremă, cefalee, vărsături “în jet” (fără senzaţie de greaţă), diaree, tahicardie, scăderea tensiunii arteriale, tulburări ale stării de conştienţă (confuzie, anxietate, pierderea cunoştinţei), convulsii, dificultăţi în respiraţie.

Insolaţia pune viaţa pacientului în pericol. Din acest motiv trebuie mers de urgenţă la medic. Pentru a nu temporiza prezenţa la un spital apelaţi serviciul de urgenţă.

Ce să faci când ai insolaţie

Dacă ai făcut insolaţie este recomandat să bei multe lichide (apă minerală sau plată, cu puţină sare în ea, compoturi, ceaiuri călduţe), pentru a înlocui fluidele sau mineralele pierdute. În mod normal, rehidratarea completă, cu lichide pe cale orală, durează în jur de 36 de ore. De obicei, dacă nu te afli într-o fază prea avansată de insolaţie, starea ar trebui să se amelioreze după câteva ore. 

Persoana cu insolaţie trebuie mutată într-un mediu răcoros, dezbrăcată şi aşezată astfel încât să fie expusă la aer cât mai multă suprafaţă corporală. Se folosesc tehnici de răcire prin comprese reci şi pungi cu gheaţă pe abdomen, gât şi în axile şi pulverizarea corpului cu apă nu foarte rece.Sub nicio formă nu se pune persoana cu insolaţie în baie cu gheaţă. În cazul în care apare stopul respirator, este necesară începerea manevrelor de respiraţie artificială.Manevrele vor continua până la sosirea echipajului de urgenţă care va prelua pacientul.

Aspirina e bună pentru insolaţie?

Sunt medici care, în caz de insolaţie, recomandă administrarea unui antitermic şi antiinflamator (aspirină, paracetamol), maximum trei comprimate de 500 mg pe zi. Alţi doctori spun că, din contră, pentru scăderea temperaturii nu se vor administra paracetamol sau aspirină, pentru că pot apărea probleme din cauza răspunsului organismului la insolaţie. Dacă victima este conştientă, i se va da să bea apă. Astfel că este mai bine să întrebaţi un specialist în care aveţi încredere dacă nu sunteţi siguri că aspirina se poate administra în caz de insolaţie.

Cum previi insolaţia

Insolaţia poate fi prevenită prin respectarea unor reguli simple:

• Trebuie să te hidratezi intens, mai ales atunci când este foarte cald.

• Nu depune efort fizic intens în bătaia razelor de soare. Dacă eşti nevoit să lucrezi în soare, într-o zi călduroasă, fă pauze dese pentru a te adăposti la umbră și pentru a te hidrata

• Nu consuma alcool sau cafea, întrucât favorizează deshidratarea organismului.

• Poartă haine din materiale naturale, care ajuta corpul să își regleze temperatura internă.

• Cu fiecare din sezonul estival, intensitatea razelor ultraviolete (UV) și infraroșii din timpul zilei crește. Nu sta în soare a orele prânzului. Nu sta sub nicio formă la plajă în intervalul 11-17.

Citeşte şi: 

https://www.click.ro/utile/sanatate/remedii-pentru-insolatie-cum-sa-te-p...

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fructe pexels jpg
image png
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
femeie 102 ani jpeg
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan
image
actualitate.net
image
actualitate.net