INTERVIU Dr. Rodica Niculescu, medic primar cu competen┼ú─â ├«n cardiologie: ÔÇ×Pacientul nu simte c─â noi ne plimb─âm prin arterele luiÔÇť

image
Dr. Rodica Niculescufoto: Sanador

Medicul Rodica Niculescu vorbe┼čte despre beneficiile arteriografiei, o tehnic─â prin care sunt depistate afec┼úiunile de la nivelul vaselor de s├ónge, ┼či spune c─â pacien┼úii nu trebuie s─â se team─â de aceast─â interven┼úie, care dureaz─â pu┼úin ┼či nu este dureroas─â.

Boala obstructiv─â a arterelor afecteaz─â, ├«n Rom├ónia, una din trei persoane de peste 70 de ani, dar poate s─â apar─â chiar ┼či la v├órste mai tinere. Este, a┼čadar, o afec┼úiune care nu discrimineaz─â ├«n func┼úie de sex, statut sau istoric personal. ├Än depistarea ┼či, ulterior, tratarea tuturor bolilor care afecteaz─â vasele de s├ónge este necesar─â arteriografia, explic─â dr. Rodica Niculescu, medic primar cu competen┼ú─â ├«n cardiologie invaziv─â ┼či interven┼úional─â, ├«n cadrul Spitalului Clinic Sanador. Specialista spune c─â acest examen radiologic nu este dureros, necesit─â o perioad─â scurt─â de internare, iar recuperarea se face rapid.

ÔÇ×Weekend Adev─ârulÔÇť: Ce boli cardiovasculare au majoritatea pacien┼úilor care vin la cabinetul dumneavoastr─â ├«n aceast─â perioad─â?

Dr. Rodica Niculescu: Din p─âcate, boala cardiovascular─â este foarte prezent─â, fiind prima cauz─â de morbiditate ┼či mortalitate. Pacien┼úii no┼čtri se prezint─â pentru boala cardiac─â ischemic─â, o suferin┼ú─â cu o palet─â larg─â de manifestare, de la angina pectoral─â p├ón─â la infarctul miocardic acut. De asemenea, vin ┼či pacien┼úi valvulari, cu defecte ale valvelor aortice, mitrale, la nivelul cordului, ┼či care necesit─â fie interven┼úii de chirurgie cardiovascular─â clasic─â, fie gesturi interven┼úionale, cum sunt montarea de valve la nivelul aortei sau la nivel mitral, transcutanat. Urm─âtorii pe list─â, raportat la frecven┼ú─â, sunt pacien┼úii cu boal─â ocluziv─â periferic─â, respectiv ceea ce noi numeam arteriopatie periferic─â. Sunt acei pacien┼úi care au o suferin┼ú─â a arterelor periferice ┼či, din nefericire, unii ajung la amputa┼úie. Sigur, arterele se g─âsesc ├«n ├«ntregul sistem ÔÇô sunt arterele carotide, arterele cerebrale, arterele membrelor superioare, arterele digestive ┼či, nu ├«n ultimul r├ónd, cele renale. Ele intr─â toate ├«n atribu┼úia medicului cardiolog ┼či chirurg cardiovascular. De┼či aparent nu ar ┼úine de cardiologie, ele fac parte din cunoa┼čterea ┼či din tratarea efectuat─â de cardiolog sau de chirurgul cardiovascular sau vascular. Ce analize periodice sunt recomandate ├«n cazul bolilor cardiovasculare?

Afl─â ce analize  periodice sunt recomandate ├«n cazul bolilor cardiovasculare pe adevarul.ro

anamaria prodan3 png
1 meghan kate jpg jpeg
bravo ai stil foto facebook 40288700 (1) webp
IMG 0810 jpg
lacul vidra PNG
goia voltaj jpg
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
colaj grecia jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 front medvedev epa efe jpg
inchisoare shutterstock 1030254055 0 jpeg
1 meghan kate jpg jpeg
lacul vidra PNG
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
Printul Charles in Transilvania Viscri Valea Zalanului (2) jpg