INTERVIU Dr. Teodor Buliga, chirurg: Cancerele digestive pot mima orice boală


    Dr. Teodor Buliga este supraspecializat în chirurgie oncologică FOTO Sanador
Dr. Teodor Buliga este supraspecializat în chirurgie oncologică FOTO Sanador

Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală şi oncologică în cadrul Spitalului Clinic Sanador, explică ce înseamnă cancerul digestiv, de ce poate fi uşor de confundat cu alte boli şi care sunt factorii care predispun la apariţia acestuia.

Deşi tehnologia a evoluat şi odată cu ea şi medicina, cancerul digestiv este o afecţiune care continuă să fie greu de tratat, deoarece foarte mulţi pacienţi ajung la medic când boala este într-un stadiu avansat. Asta şi pentru că, de regulă, nu există simptome în faza incipientă. Însă dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală şi chirurgie oncologică la Sanador, subliniază că o mai mare responsabilitate în ceea ce priveşte controalele medicale ar face diferenţa. Specialistul arată că metodele de depistare ale cancerului digestiv sunt minim invazive, iar pacienţii diagnosticaţi precoce au şanse la o vindecare definitivă, atâta vreme cât urmează recomandările medicilor. Dr. Buliga explică şi când este indicat să ne facem o colonoscopie dacă avem un istoric familial de cancer digestiv, dar şi cum putem preveni apariţia bolii.„Weekend Adevărul“: Să explicăm, mai întâi, ce înseamnă cancerul digestiv.

Dr. Teodor Buliga: Cancerul digestiv presupune o proliferare, o creştere anormală de celule, care poate avea ca localizare orice parte a tubului digestiv, începând cu faringele şi esofagul, până la nivelul canalului anal. Celulele suferă nişte modificări care le fac agresive, în sensul că ele vor creşte mai repede şi, mai mult, nu stau pe loc, fug de acolo, intră în circulaţia generală, se duc în alte organe, pe care le ocupă şi încep să consume resursele organismului în dauna celulelor normale. Este important să ştim şi că există mai multe tipuri de cancer digestiv.

Da, iar în încadrarea acestora are foarte mare importanţă localizarea: vorbim de cancer esofagian, cancer gastric, cancer de colon etc. În funcţie de celula de origine a cancerului, vorbim de mai multe tipuri histopatologice. Rezultă o sumedenie de posibile combinaţii, fiecare dintre ele cu simptomatologie, evoluţie, tratament şi soluţii terapeutice diferite. Asta pentru că fiecare segment al tubului digestiv are o anumită structură. Esofagul este mai subţire şi, în partea superioară, are un strat intern foarte asemănător cu pielea. În schimb, stomacul are un perete foarte gros şi este tapetat de celule cu proprietăţi complet diferite. Citește continuarea pe adevarul.ro

George Burcea in Wednesday jpg
1 mihai voropchievici jpg jpeg
cub kamara png
incendiu colentina foto isu  jpg
cub șerban huidu png
Ada Dumitru  jpeg
cub ana maria mărgean png
cub daniel onoriu png
image
image
image
image
image
image
Andrei Gîrjob jpeg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
cod rutier jpg
incendiu colentina foto isu  jpg
4 cristina ich si alex piturca jpg jpeg
chei locuinta