Intoleranță la gluten? Ce ai voie și ce nu să mănânci

Ultima actualizare:

    Dacă ai intoleranţă la gluten trebuie să excluzi din meniul tău cerealele.www.clicksanatate.ro
Dacă ai intoleranţă la gluten trebuie să excluzi din meniul tău cerealele.www.clicksanatate.ro

Persoanelor care prezintă intoleranţă la gluten sau celor care suferă de boală celiacă li se recomandă excluderea produselor care conţin gluten din alimentaţie, pentru a preveni iritarea şi distrugerea celulelor intestinale.

Chiar dacă nu suferi de boală celiacă (reacţia sistemului imunitar la gluten), este bine să ţii regim dacă prezinţi anumite simptome care ar putea arăta că ai o sensibilitate la gluten (o proteină găsită în grâu, orz, ovăz şi secară).

Printre acestea se numără: durerile abdominale, diareea sau constipaţia cronică, furnicăturile la nivelul membrelor superioare şi inferioare, oboseala, infertilitatea sau densitatea osoasă mică. Singura metodă de tratament constă în dieta fără gluten, care trebuie ţinută întreaga viaţă, înseamnând că vor putea fi consumate doar anumite alimente.

Citeşte eticheta sosurilor

Multe dintre sosurile folosite în reţetele de paste, cele de soia, sucurile de roşii sau chiar anumite sortimente de condimente pot conţine făină de grâu, implicit gluten, aşa că, înainte de a cumpăra un produs, citeşte cu atenţie eticheta. Sau, cel mai bine, prepară-ţi acasă sosurile folosind făină de porumb sau amidon din cartofi pentru a le îngroşa.

Porumbul, cereala fără gluten

Dacă ţii dietă fără gluten, acest lucru nu înseamnă că trebuie să excluzi din meniul tău cerealele. Poţi consuma fără restricţii quinoa, mei, amarant, mălai, hrişcă, porumb şi tapioca, în diverse combinaţii, asigurându-te că nu conţin urme de gluten. Aşadar, nu uita să verifici eticheta!

Ai grijă la alimentele contaminate

Contaminarea încrucişată se referă la contactul alimentelor fără gluten cu cele care conţin această proteină. Chiar şi o cantitate mică poate creşte riscul apariţiei inflamaţiilor. De aceea, se recomandă curăţarea suprafeţelor de gătit înainte de a le folosi, depozitarea alimentelor în recipiente separate, pe care le poţi eticheta pentru a le putea distinge mai uşor.

Află pe Clicksanatate.ro ce alimente sunt total interzise celor cu intoleranţă la gluten!

5 alimente care substituie carnea în post

Ştii cât de sănătos este albuşul de ou pentru piele?

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net