Îți place să gătești? Uite ce metode să folosești pentru o mâncare sănătoasă!


    Alimentele își păstrează proprietățile nutritive dacă sunt gătite corect
Alimentele își păstrează proprietățile nutritive dacă sunt gătite corect

O dietă echilibrată nu înseamnă numai alimente sănătoase, ci și metoda de gătire aleasă, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu. Și asta, pentru că un aliment își păstrează proprietățile nutritive doar dacă este gătit corect. Tipul de vas în care se gătește este și el de o mare importanță. Iată câteva sfaturi în acest sens de la specialist!

Gătitul presupune folosirea căldurii și este binecunoscut faptul că prin preparare termică se pot distruge aproape 20% din vitaminele hidrosolubile din legume (grupul de vitamine B, vitamina C) și dintre minerale, potasiul, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Gătitul prin fierbere și la cuptor

Este cea mai facilă și la îndemână metodă de a găti dietetic. Atunci când e vorba de legume, fierberea trebuie să fie controlată, pentru a evita distrugerea vitaminelor solubile în apă, adică a vitaminelor B și C. Legumele de tipul dovlecelului sau morcovului își păstrează în mare măsură proprietățile nutritive și prin fierbere. Dacă este vorba de fierberea cărnii, atunci este necesară o prelucrare termică a acesteia cât mai completă, pentru a distruge agenții patogeni determinați de o potențială contaminarea externă a acesteia (bacterii de tip Salmonella, Pseudomonas, Clostridium etc., bacterii de putrefacție, care se pot dezvolta pe carne, chiar în condiții de refrigerare). Pentru un gust cât mai plăcut, alimentele obținute prin fierbere trebuie asezonate cu plante aromate specifice fiecărui tip de preparat alimentar, lămâie, ulei de măsline presat la rece, etc.

Gătitul în abur

Există legume cum ar fi broccoli, conopidă, varză, rădăcinoasele, care-și pierd gustul și proprietățile nutritive prin fierbere și care se pot găti în abur. Această metodă de gătire dietetică nu necesită neapărat un generator de aburi sub presiune, ci se pot crea acești aburi prin fierberea unei cantități mici de apă întru-un vas sigur acoperit cu capac. Legumele astfel gătite în mediu umed își păstrează în întregime aromele, precizează nutriționistul.

Gătitul la grătar

Această metodă este relativ dietetică. Ultimele studii, însă, arată că prin gătirea cărnii grase, împănate la temperaturi mari, în flacăra directă și în prezența fumului, rezultă substanțe cancerigene. „Nu trebuie renunțat la preparatele gătite la grătar, dar, cu siguranță, este necesară prelucrarea cărnii degresate în prealabil, la temperaturi mai scăzute”, spune nutriționistul.

În ce vase gătești sănătos?

Vasele Yena. Sticla este un material stabil, inert, care nu reacționează cu alimentele, indiferent de pH-ul lor, motiv pentru care aceasta a fost folosită la gătitul și conservarea alimentelor încă din cele mai vechi timpuri. Avantajul major al vaselor yena, explică Lygia Alexandrescu, constă în faptul că furnizează o distribuire uniformă a căldurii în timpul procesului de preparare termică a alimentelor. De asemenea, gustul și aroma alimentelor astfel gătite sunt deosebite, fiind dublate și de calitatea nutrițională aproape integrală a acestora.

Vasele ceramic. Ceramica este un material stabil și recomandat pentru gătitul dietetic. Vasele căptușite cu ceramică sau cele integrale din ceramică pot fi folosite la temperaturi înalte, fără riscul de a elibera compuși toxici în mâncarea astfel gătită. O atenție deosebită trebuie acordată menținerii integre a stratului de ceramică și de aceea, în cazul în care acesta se deteriorează, este necesar să se renunțe la acel vas.

Vasele din lut și piatră. Sunt vase folosite încă din antichitate și recunoscute pentru proprietatea lor de a avea o compoziție stabilă la temperaturi înalte și de a emana o căldură uniformă și eficientă la gătit. „Alimentele preparate în astfel de vase se gătesc la foc mai blând pentru a potența gustul și aroma. Este de evitat gătirea în vase de aluminiu, în vase de cupru, în vase de teflon, în folie de aluminiu sau în cuptorul cu microunde”, arată Lygia Alexandrescu.

Folosiți condimentele naturale!

Un gust deosebit al alimentelor se poate obține prin gătirea dietetică a alimentelor, dar și prin folosirea din abundență a condimentelor din plante. Acestea au fost folosite încă din antichitate, atât ca adaosuri care să dea aromă și gust diverselor preparate culinare, cât și ca remedii pentru sănătate, având diverse proprietăți terapeutice, precizează nutriționistul Lygia Alexandrescu. Mult folosite în bucătăria autohtonă sunt: busuiocul, dafinul, coriandrul, chimenul, mărarul, pătrunjelul, măghiranul, menta, salvia, tarhonul, cimbrul, șofranul, anasonul și leușteanul.

pexels Horoscop 28 octombrie
FotoJet (4) jpg
finala chefi la cutite 2022 (1) jpg
Rodica și Niculae Badalau jpg
Chefi la Cutite  Nosfe si Madalina Foto Mihai Stetcu jpg
simona gherghe jpg
foto1 bugetarib jpg
foto1 victor si zetab jpg
1 tratamente cu hrean jpg jpeg
Moisă Irod veteran din Sibiu ultimul soldat român din Garda Regală Sursă Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” jpg
image
image
image
image
parada militara 1 decembrie jpg
simona gherghe jpg
Parada militară
foto 8 meda contras  Anglia jpg
(EPA EFE) 5914678 jpg
femeie de serviciu   foto mare jpg