Leacuri sigure pentru refacerea echilibrului emoţional
Floarea pasiunii alungă insomnia
Floarea pasiunii sau Passiflora este recunoscută ca o plantă cu efect sedativ şi tranchilizant, fiind recomandată în caz de insomnie şi în stări de nervozitate. Cercetătorii germani de la Universitatea din Wurtzburg (landul Bavaria, Germania) au constatat că atunci când este administrată persoanelor care se confruntă cu insomniile, floarea pasiunii induce un somn odihnitor, relaxant, înlătură agitaţia nervoasă şi anxietatea. Mai mult, tratamentul nu generează dependenţă.
Specialiştii germani recomandă în astfel de situaţii tinctura sau comprimatele de Passiflora. Acestea se pot procura din magazinele Plafar. Tratamentul trebuie urmat întocmai după indicaţiile din prospect.
Nu ignoraţi scorţişoara !
Chiar şi aroma scorţişoarei ne inspiră voie bună. Indiferent de modul în care o valorificăm, fie că o adăugăm în ceai, în vin fiert, fie că o folosim la prepararea prăjiturilor, această mirodenie este un tonic pentru organism, contribuind la înlăturarea stării de apatie şi de oboseală. Infuzia, preparată dintr-o linguriţă de pudră de scorţişoară şi din 300 ml de apă clocotită, poate fi folosită sub formă de inhalaţie şi are un efect excelent asupra tonusului mental.
O altă infuzie poate fi obţinută tot din pudră de scorţişoară în amestec cu două-trei cuişoare şi câte o linguriţă de ghimbir şi de miere (după gust). Licoarea care se bea dimineaţa, în loc de cafea, ne înviorează şi, în plus, contribuie la creşterea imunităţii.
Lăptişorul de matcă este energizant
În momentele solicitante, oricine poate conta pe efectul lăptişorului de matcă pur. Considerat cel mai eficient remediu preparat în farmacia stupului, lăptişorul de matcă pur, bogat în vitamine din complexul B (respectiv B1, B2, B3, B5, B6, B8 şi B12), îndepărtează starea de nelinişte şi de irascibilitate. Mai ales în cazul persoanelor afectate de stres şi al celor care depun eforturi intelectuale intense, pe termen lung, o cură cu lăptişor de matcă pur, urmată un interval de două luni, are acţiune energizantă, stimulând regenerarea celulelor nervoase.
Amestecă 10 g de lăptişor de matcă pur cu 300 g de miere. Din acest amestec, ia câte două linguri dimineaţa, înainte de micul dejun. Când îl administrezi sublingual (sub limbă), leacul are efecte mai rapide.
Busuiocul îţi redă optimismul
Deşi este cunoscut mai degrabă ca plantă aromatică, busuiocul este o plantă medicinală cu efecte dovedite asupra psihicului. Folosite proaspete, frunzele plantei conţin o cantitate importantă de vitamine (A şi C) şi de acid rosmarinic, care atribuie busuiocului proprietăţi antioxidante, calmante şi revitalizante, benefice pentru menţinerea echilibrului emoţional.
Preparatele pe bază de busuioc (pulberea, decoctul concentrat, siropul, tinctura şi uleiul volatil) sunt eficiente în tratamentul unor afecţiuni pe fond nervos, cum ar fi migrenele, anxietatea, insomniile sau nevrozele. Un remediu foarte eficient, la îndemână, este terapia cu câte patru linguriţe de pulbere care se beau cu apă pe parcursul unei zile, un interval de două săptămâni. S-a constatat că, după primele patru-cinci zile de tratament, starea de spirit a persoanelor deprimate se îmbunătăţeşte vizibil.
Parfumul florilor tratează indispoziţia
Stresul şi dispoziţia proastă pot fi eliminate cu ajutorul uleiurior esenţiale. Masează-ţi tâmplele, fruntea, încheieturile mâinilor şi picioarelor cu ulei esenţial de portocală sau de mentă şi starea ta de spirit se va îmbunătăţi în scurt timp. De asemenea, umezeşte un tampon de vată cu puţin ulei de trandafir, inspiră de trei-patru ori, pentru a te relaxa în situaţiile tensionate.
Mierea de salcâm "arde" frica
Într-un studiu recent dat publicităţii în Suedia, cercetătorii au dovedit că sentimentul de frică sporeşte aciditatea stomacului, stimulând apariţia refluxurilor pe esofag. Oamenii care trăiesc tot timpul „ cu frica-n sân", cum se spune în popor, prezintă un risc de patru ori mai mare de a se îmbolnăvi de ulcer de stomac, în comparaţie cu persoanele care nu se confruntă cu sentimentul permanent de nelinişte. Mierea de salcâm este un leac sigur care poate să „ardă" frica în cazul persoanelor sufocate de teamă.
Zilnic, fricoşii trebuie să consume câte două-trei linguriţe de miere de salcâm şi cel puţin un litru de ceai (de tei şi de salcâm în amestec, câte o linguriţă din fiecare plantă la o cană de apă). Terapia poate fi continuată până la ameliorarea stării de sănătate.