Leacurile cu cătină, gustoase şi folositoare
Ultima actualizare:
Bobiţele mici, galben-portocalii şi acrişoare conţin de zece ori mai multă vitamina C decât citricele. Ele cresc imunitatea în faţa bolilor, alungă oboseala şi stimulează pofta de mâncare.
- Sirop. Zdrobeşte cătină cât încape în 3 ceşti şi pune peste ea o ceaşcă de miere. Amestecă şi păstrează la figider. Iei din sirop, în fiecare zi, câte 5 linguriţe, pe nemâncate. Urmează tratamentul o lună.
- Macerat. Stoarce boabele de cătină şi amestecă-le cu miere (părţi egale). Lasă la macerat la rece o zi, apoi ia dimineaţa câte 2-3 linguri pe stomacul gol. Mai poţi încerca şi următorul remediu: acoperă 1-2 linguriţe de fructe de cătină zdrobite cu 250 ml de apă rece. Lasă-le 10 ore, apoi strecoară şi bea lichidul de-a lungul unei zile, înainte de a mânca.
- Suc. Pentru copiii peste 7 ani se recomandă un suc de cătină preparat astfel: stoarce boabele de cătină şi amestecă sucul obţinut cu puţină miere. Lasă o zi deoparte şi bea câte o ceşcuţă, dimineaţa, pe stomacul gol.
- Ceai. În recuperarea după diverse boli, convalescenţilor li se recomandă o cură cu ceai de cătină pentru revigorare şi remineralizare. Fierbe din 3 linguri de boabe de cătină, 20 de minute, în 300 ml de apă. Filtrează ceaiul şi lasă să se răcească. Sunt indicate câte 2-3 căni pe zi, timp de 3 săptămâni.