Leguma-minune care curăță ficatul de toxine și te ajută să slăbești. E sănătate curată pentru organism
Legume valoroase pentru sănătate, bamele sunt bune pentru digestie, pentru a menţine acuitatea vizuală, pentru sănătatea pielii, curăţă ficatul de toxine şi elimină surplusul de kilograme.
![image](https://cdn.adh.reperio.news/image-8/83cb7b2f-0e55-4c8f-b2bf-429bcefeee4c/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Apreciate pentru gustul lor unic şi pentru multitudinea de nuitrienţi pe care îi conţin, bamele au şi o serie de alte proprietati: diuretice, antiinflamatorii, hipoglicemiante, reglatoare de tranzit şi cicatrizante. Consumul de bame este indicat pentru tulburările renale, durerile articulare, tranzit, pentru diabetici, pentru pierderea în greutate şi în cazul leziunilor cutanate. Află care sunt beneficiile pentru organism şi de ce merită să includeţi bamele în dietă!
Sunt bogate în vitaminele A, C, B1, B2, B9 şi în minerale precum calciu, magneziu, potasiu şi zinc.
Nu conţin grăsimi saturate sau colesterol şi sunt sărace în calorii, aşadar pot fi folosite cu succes în curele de slăbire. O bamă are doar 31 de calorii la suta de grame.
Stabilizează nivelul zahărului în sânge, fiind benefice în ţinerea sub control a diabetului de tip 2.
Sunt bogate în antioxidanţi, inclusiv betacaroten şi luteină, care ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi la îmbunătăţirea vederii.
Datorită conţinutului de vitamina C, întăresc sistemul imunitar, prevenind îmbolnăvirea.
Sunt o sursă importantă de fibre solubile şi insolubile, favorizând tranzitul intestinal, protejând sistemul digestiv şi calmând simptomele colonului iritabil.
Datorită conţinutului ridicat de fibre şi de apă, previn constipaţia şi balonarea.
Fiind bogate în antioxidanţi şi fibre, ajută la prevenirea cancerului, în special a cancerului colorectal.
Conţin o cantitate impresionantă de vitamina K, cea care este responsabilă de coagularea sângelui.
Ajută la tratarea infecţiilor pulmonare şi a afecţiunilor respiratorii, conform alegesanatos.ro.
Ajută la tratarea ulcerului şi a cancerului de colon.
Fiind bogate în acid folic, (22% din doza zilnică recomandată la suta de grame), sunt recomandate femeilor însărcinate.
Ce şi cum consumăm de la bame?
De la bame pot fi consumate florile (în decoruri, salate) şi capsulele tinere, care nu măsoară mai mult de 10 cm. Tăiate rondele sau alte forme, se adugă spre sfârşit în supe, ciorbe, tocăniţe sau preparate la aburi. Se pot dăuga la murături, se pot coace sau folosi pentru îngroşarea sosurilor şi supelor. Bamele se înmoaie foarte repede şi nu necesită preparare de lungă durată. Se combină excelent cu roşii. Un exemplu ar fi tocăniţa rapidă, consumată şi pe post de zacuscă. Se înmoaie ceapa în apă, se adaugă rondele de bame şi cubuleţe de roşii descojite, se lasă pe foc potrivit 5-10 minute, se adaugă sare după gust şi verdeţurile preferate, se stinge focul, se adaugă puţin ulei de măsline şi usturoi pisat.