Lipsă de energie, apatie sau chiar depresie? 8 sfaturi să lupţi contra asteniei de primăvară

După iarnă şi frig, organismul are nevoie de „întăriri” pentru a trece cu bine la programul de primăvară. Se instalează astfel astenia, o stare caracterizată prin lipsa de vitalitate şi oboseală generală. Sunt semnalele pe care corpul ni le transmite pentru a ne informa că trebuie să ne reintrăm cât mai repede în formă.

La schimbarea anotimpurilor ne simțim obosiți și nervoși
La schimbarea anotimpurilor ne simțim obosiți și nervoși

Chiar dacă primăvara este un anotimp minunat, de care ne bucurăm întotdeauna, nu trebuie să uităm că el vine „la pachet” cu o serie de procese care afectează starea noastră mentală şi fizică. După aproximativ patru luni în care perioada de lumină este mai scurtă decât cea de noapte, iar sinteza de serotonină (hormonul fericirii) scade, în defavoarea melatoninei (hormonul somnului), ne loveşte din plin astenia de primăvară. 

Simptomele asteniei de primăvară

Deşi nu este considerată a fi o boală, astenia de primăvară vine cu un set de simptome legate de lipsa de energie, stare de apatie sau tristeţe. Este o tulburare care se produce în general la trecerea de la iarnă la primăvară şi are legătură cu capacitatea organismului nostru de a se adapta la schimbările externe.  La capitolul simptome, se disting două mari categorii: fizice şi psihice. Cele de ordin fizic se manifestă prin: ameţeli, stare de agitaţie, epuizare zilnică, oboseală accentuată, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, tensiune arterială redusă, dereglări hormonale, senzaţie de leşin, insomnie sau somnolenţă, disconfort fizic general. Pe lângă acestea, specialiştii au mai identificat şi simptome psihice, cum sunt imposibilitatea de a duce la bun sfârşit anumite acţiuni, epuizarea psihică, tristeţe intensă fără un motiv anume, irascibilitate, pierderea interesului în activităţile preferate.

Cum se manifestă la copii

Nici copiii nu sunt scutiţi de această adaptare de la un anotimp la altul. Printre manifestările caracteristice steniei de primăvară în rândul micuţilor se află fluctuaţiile de dispoziţie, nevoia de a dormi mai mult ca de obicei, dificultatea de a adormi, apetitul diminuat sau irascibilitatea. În acelaşi timp, copilului îi este mai greu să se concentreze, este mai apatic şi pare lipsit de entuziasm. Mai ales copiii mai mari se pot plânge că au dureri de cap sau că se simt ameţiţi.   

Copiii sunt  obosiți și  nu se pot  concentra
Copiii sunt obosiți și nu se pot concentra

Astenia de primăvară la adulţi

Astenia poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Totuşi, persoanele foarte active profesional, copiii şi bătrânii care suferă deja de alte boli pot fi mai expuşi. Totodată, pentru că există o strânsă legătură între dereglajul hormonal şi astenie, femeile aflate la menstruaţie sau menopauză au o predispoziţie mai mare către această afecţiune. De asemenea, nivelul ridicat de stres, depresia, suprasolicitarea fizică sau intelectuală, dar şi dereglările hormonale pot fi factori cauzatori.

Cât durează starea de astenie

Primele semne uşoare ale asteniei de primăvară se instalează de la mijlocul lunii februarie şi se accentuează până la sfârşitul lunii martie, în cazul în care nu se iau măsurile potrivite pentru tratarea stărilor. Durata variază în funcţie de fiecare persoană, însă cert e că această stare dispare atunci când nivelul serotoninei din organism se stabilizează. Dar, dacă simptomele persistă mai mult de trei săptămâni, ar fi bine să consultaţi un medic.

La ce remedii poţi apela

- Acum, că a trecut sezonul rece, renunţă la prăjeli şi la mâncărurile grase. Profită de venirea primăverii şi include în alimentaţia ta verdeţuri: lobodă, urzici, ştevie, salată, ceapă verde, broccoli, spanac, iarbă de grâu, pătrunjel. Pe lângă faptul că au multe vitamine - A, B12, C - , conţin şi fier, calciu, magneziu, potasiu, săruri minerale, ceea ce ajută organismul să se refacă.

- Consumă fructe bogate în enzime: ananas, papaya, kaki, kiwi, smochine, rodie şi  fructul pasiunii.

- Duşurile făcute dimineaţa, cu apă mai rece, favorizează circulaţia sanguină şi dau o senzaţie de prospeţime. De asemenea, sauna şi masajul pot să elimine senzaţia de oboseală.

- Pe timp de iarnă, soarele nu s-a arătat prea mult. Acum, că zilele au devenit mai lungi, bucură-te de aerul curat şi stai cel puţin 10-15 minute afară, când soarele străluceşte. Astfel, îţi refaci proviziile de vitamina D, iar aceasta te energizează.

Sportul  în aer liber  face bine
Sportul în aer liber face bine

- Plimbările sau sportul în aer liber au rolul lor semnificativ în lupta cu astenia de primăvară. Te vei simţi mult mai energic!

- Plantele îţi vin şi ele în ajutor. Ceaiul de păpădie are acţiune remineralizantă, cel de măceşe - efect tonic şi vitaminizant, în timp ce cătina este o sursă bogată de vitamina C.    

- Produsele stupului sunt excelente suplimente! Mierea de mană se recomandă copiilor, vârstnicilor şi persoanelor aflate în convalescenţă, pentru întărirea imunităţii şi pentru combaterea oboselii. Un alt produs apicol benefic în stări de astenie este mierea de salcâm. Are aciditatea cea mai scăzută şi un gust delicat, fiind indicată în special copiilor.

- Hidratarea este foarte importantă! Bea minimum 2 litri de apă pe zi şi înlocuieşte cafeaua cu ceaiul verde, pentru a reduce stresul şi a creşte vitalitatea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net