Lista alimentelor ce ne pot îmbolnăvi
Cercetătorii americani au alcătuit recent o listă de alimente care pot duce la boli de origine alimentară. La unele dintre acestea, cum ar fi fructele, nici nu ne-am fi aşteptat.
Un amestec de fructe de pădure congelate a îmbolnăvit 30 de oameni, ceea ce a făcut ca Food and Drug Administration din SUA să facă investigaţii serioase. Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste fructe pot să producă într-adevăr îmbolnăviri. Dar cele mai periculoase produse care pot cauza boli de origine alimentară rămân cele din carne şi lactatele.
Multe din astfel de boli sunt greu de studiat şi diagnosticat, fiindcă oamenii rareori merg la medic să se trateze. Bolile de origine alimentară pot produce de la crampe uşoare de stomac şi diaree, până la probleme grave, cum ar fi insuficienţă renală sau chiar moartea. Cele mai periculoase alimente sunt carnea de vită şi carnea de pui, având în vedere nu numărul de îmbolnăviri, ci posibila gravitate a acestora. În fiecare an, unu din şase americani (sau 48 de milioane de oameni) suferă de o boală de origine alimentară. Mai mult de 120.000 sunt internaţi în spital şi 3.000 mor din această cauză.
Iată lista alimentelor care au dus la îmbolnăviri în ultimii 13 ani:
Fructele de pădure - căpşune, zmeură, mure - au cauzat 25 de focare de infecţie şi 3.300 cazuri de îmbolnăvire din anii 1990 până în prezent.
Germenii de grâu - o sursă de îmbolnăvire în SUA din anii 1990.
Tomatele - boala cea mai asociată cu tomatele este infectarea cu Salmonella (bacteria patogenă care produce intoxicaţii alimentare), bacterie vinovată de jumătate din bolile de origine alimentară.
Îngheţata - vinovată de aproape 75 de focare de infecţie cu Salmonella şi stafilococi din 1990.
Brânzeturile - au dus la 83 focare de infecţie şi la îmbolnăvirea a mii de oameni.
Cartofii - au fost asociaţi cu 108 focare de infecţie care au îmbolnăvit 3.600 de oameni în ultimii 13 ani.
Stridiile - responsabile de circa 2.000 de cazuri de îmbolnăvire. Bolile sunt cauzate de Norovirus şi Vibrio, agenţi patogeni mortali.
Tonul - asociat cu 268 de focare de infecţie în ultimii 13 ani, care au dus la 2.300 de cazuri de îmbolnăvire de scombroidă şi 1.000 de cazuri de infectare cu Norovirus şi intoxicaţii cu Salmonella.
Ouăle - asociate cu 352 de focare de infecţie care au dus la peste 11.000 de cazuri de îmbolnăvire din 1990 până în 2006.
Frunzele verzi - au cauzat 363 de focare de infecţii
Cârnaţii - au provocat 54 de focare de infecţie şi 823 de îmbolnăviri pe parcursul a 12 ani de studiu.
Şunca - a provocat 49 de focare de infecţie şi 1.094 cazuri de îmbolnăvire pe parcursul a 12 ani de cercetare.
Nugget de pui - au provocat 37 de focare de infecţie şi 203 cazuri de îmbolnăvire.
Carnea de vită - a provocat 92 de focare de infecţie cu 2.470 de îmbolnăviri.
Carnea de porc - 129 de focare de infecţie şi 2.262 de cazuri de îmbolnăvire în 12 ani.
Carnea procesată - 59 de focare de infecţie, 1.515 cazuri de îmbolnăvire în 12 ani.
Carnea de pui - 452 de focare de infecţie, 6.896 cazuri de îmbolnăvire în 12 ani.