Lumina artificială ne poate îmbolnăvi de cancer
Lumina roşie e ideală pe timp de noapte în dormitor! Aceasta este concluzia unui studiu ştiinţific realizat pentru Uniunea Europeană. Expunerea la lumina electrică după apusul soarelui produce confuzie asupra ceasului biologic, care asigură funcţiile organismului, cum ar fi metabolismul grăsimilor sau circulaţia sanguină.
Tulburarea funcţiilor vitale duce la eliberarea aşa-numiţilor hormoni de stres şi creşte riscul de cancer şi apariţia altor boli.
Lumina artficială îngraşă. Ceasul biologic controlează eliebrarea hormonilor, cum ar fi ghrelină, insulină şi serotonină, care sunt implicaţi în reglarea apetitului, acumularea de grăsimi şi starea de spirit. De aceea, tulburarea ceasului biologic duce la îngrăşare, apariţia diabetului de tip 2 şi a depresiei.
Lumina albastră, cea mai rea. Ecranele televizoarele şi ale computerelor produc o mare cantitate de lumină albastră, care pare a fi modul natural de a spune: "Trezeşte-te, e dimineaţă!" Lumina albastră poate opri secreţia de melatonină de către organsim, ducând la insomnie.
Lumina roşie, de preferat. Nu te panica! Dacă nu te expui exagerat de multe ore la lumina artificială, nu este chiar atât de grav. În dormitor foloseşte însă becuri cu lumină roşie, care au cel mai redus efect asupra ceasului biologic, ne asigură experţii. La serviciu, este preferabilă lumina fluorescentă.
Fă o plimbare ziua! Foarte important pentru organism este să ieşi la soare, chiar şi pe timp de iarnă, îndeosebi dimineaţa. Lumina naturală reglează cel mai bine ceasul biologic. Când te trezeşti dimineaţa, trage draperiile şi aşază-te la fereastră pentru a lua micul dejun.