Măceşele, cea mai bună sursă de vitamina C

Ultima actualizare:

    Aceste fructe pot fi consumate, cu rezultate foarte bune, sub formă de ceai, sirop, gem sau vin.
Aceste fructe pot fi consumate, cu rezultate foarte bune, sub formă de ceai, sirop, gem sau vin.

Dulce-acrişor, ceaiul de măceşe ne însoţeşte în zilele reci de toamnă nu doar ca o băutură delicioasă, ci şi ca un protector eficient împotriva răcelilor de sezon.

Ceaiul nu este însă singurul mod de a consuma acest adevărat cocteil de vitamine. Sub formă de sirop, gem sau vin, specialiştii recomandă o cură de măceşe în această perioadă pentru a ne întări organismul. Iată tot ce trebuie să ştii de­­spre aceste fructe.

Ce conţin?

Fructele măceşului sunt foarte apreciate în primul rând pentru bogăţia de vitamina C. Măceşele conţin de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele. În cantităţi mai mici, aceste fructe conţin şi vitamina A, bună pentru piele şi păr, vitaminele B1, cunoscută şi ca „vitamina bunei dispoziţii", şi B2, necesară în toate acţiunile care suprasolicită organismul, vitamina P, a cărei carenţă duce la slăbiciune generală, şi vitamina K, indispensabilă vieţii, pentru că funcţia ei este de a coagula rapid sângele, acţionând preventiv asupra hemoragiilor interne.

Pentru ce sunt recomandate?

Măceşele sunt recomandate ca tonic vitaminizant, pentru a întări imunitatea organismului. Dat fiind că împiedică formarea calculilor renali, mai sunt prescrise şi în tratamentul bolilor căilor urinare şi de rinichi, pentru o cură îndelungată. De asemenea, măceşele au proprietatea de a mări secreţia biliară, ceea ce le recomandă în afecţiunile ficatului.

Sub ce formă se consumă?

Aceste fructe pot fi consumate, cu rezultate foarte bune, sub formă de ceai, sirop, gem sau vin. Ceaiul se prepară din două linguri de fructe zdrobite, care se fierb timp de 10 minute în jumătate de litru de apă. Pentru conservarea vitaminei C se recomandă ca fructele să fie introduse imediat ce apa începe să clocotească. Atenţie, pentru prepararea produselor din măceşe, folosiţi numai vase smălţuite, pentru că metalele descompun vitamina C.

Au contraindicaţii?

Pulpa de măceşe nu are contraindicaţii, în schimb seminţele, mai ales perişorii prezenţi pe acestea, irită puternic aparatul digestiv şi aparatul respirator. Tot acestea pot declanşa reacţii adverse severe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net